Sport

Cseh Laci hatalmas király, leborulunk előtte!

Cseh László (Array)
Cseh László (Array)

Tíz év után újra csúcsra érni keveseknek, csak a legeslegnagyobbaknak adatik meg. Megpróbáljuk érzékeltetni, mi áll mögötte.

Cseh Laci az 50-en szerzett bronzérme után szerdán világbajnok lett 200 pillangón. Az elsőt 2005-ben, Montreálban, 400 vegyesen szerezte. Tíz év után most a másodikat. Hét világbajnokságon indult és egyedül álló módon minden alkalommal éremmel tért haza.

Egyszerűen le lehet ezt írni, de piszkosul nehéz végigcsinálni!

Cseh a “Széchy-iskola terméke”, átvitt értelemben persze. A Szpariban, Kis Miklós tanította meg úszni, és mivel hamar kilógott felfelé a sorból, Turi György kezei közé került. Turi a 2004-ben elhunyt úszópápa vegyesiskolája és szakmai hitvallását követve nevelt fel úszógenerációkat.

(Forrás: TF oktatófilm – Kis Miklós)

Két évtizedes egymásrautaltság után szakítani a bevált, sikeres edzővel, edzésmódszerrel, környezettel, beleállni az újba , a bizonytalanba, bármilyen sportágban különös bátorságra, elszántságra vall. Cseh 2014 végén “húzta meg a váratlant”. Ekkor már több tanítványa elhagyta Turit, ha úgy tetszik szakított a Széchy-módszerrel. Kozma Dominik, Bernek Péter például.

Tavaly decemberben vette át Cseh edzéseinek irányítását Plagányi Zsolt. Ő nem mellesleg szintén a Széchi-iskola leágazása, hiszen hosszú időn keresztül tagja volt a Turi Teamnek, a kezdetektől nem egyszer állt stopperrel a kezében Cseh Laci mellett is. Aztán ahogy sokan mások, Plagányi is úgy gondolta, a világ fejlődik, neki is más elképzelései lettek az úszók felkészítéséről, másképp szeretett volna oktatni. 

Azt nem állítjuk, hogy vége, idejétmúlttá vált a Széchy vagy Turi-módszer. De azt igen, hogy az elmúlt harminc év gyakorlatával ellentétben ma már a sikerhez vezető út, edzésmódszer nem lehet csak egy-két országos úszóközpont, egy-két edző privilégiuma. Plagányi szakmai hozzáértésének Cseh Laci az ékes bizonyítéka. Turié a 18 éves Szilágyi Liliána, aki remek idővel jutott döntőbe 200 pillangón. Szélesé Gyurta. De, hogy mást ne mondjunk, Hosszú Katinka és Shane Tusup is merőben más utat választott.

Plagányi azt nyilatkozta tanítványa győzelme után, örül, hogy Kazanyban, még a 200 pillangó döntője előtt, hosszú idő után újra beszélgetni tudott Turi Györggyel. Ez is kellett a saját és tanítványa lelki nyugalmához, a sikerhez.

Plagányi azt is elmondta, amikor 2014 decemberében Cseh Laci megkereste és felkérte, hogy irányítsa edzéseit egyet kérdezett tőle: “Mi a célod?” A válasz az volt: “Olimpiai bajnok akarok lenni!” – és mindezt olyan elszántsággal és csillogással a szemében jelentette ki, hogy azon nyomban eldőlt a közös jövő. Edző és tanítványa immár bizonyítottan jól döntött.

Cseh Laci december 3-án lesz 30 éves. 2016 nyarán, a riói olimpia idején már a 31-et tapossa. Ebben a korban az úszók, különösen, ha már 13-14. éve közvetlen a világélvonalban koptatják idegrendszerüket, ízületeiket, már rég szegre akasztják az úszógatyát, jó esetben leszálló ágban vannak, megújulni végképp nem szoktak. Hamarjában nem is jut eszünkbe hasonló példa a sportág történelméből.

 

Cseh László a szívember
Fotó: europress

Azt senki sem garantálhatja, hogy jövőre, Brazíliában sikerül az álom és arannyal a nyakán, babérkoszorúval a fején ünnepeljük Cseh Lászlót. 

Az viszont bizton kijelenthető, bármi is történjen Rióban: Cseh Laci hatalmas sportember, sportága királya és mi leborulunk előtte!

Olvasói sztorik