Sport

Magyar érintettje is lehet az atléták gigantikus doppingbotrányának

Mo Farah (Array)
Mo Farah (Array)

A német ARD televízió egyik neve elhallgatását kérő munkatársa azt közölte, van olyan sportolónk a listájukon, aki nem a szokott értékeket produkálta.

Két napja kürtölte világgá a német ARD és a brit The Sunday Times, bizonyítékuk van rá, hogy, több mint 5000 közép- és hosszútávfutó 12 ezernél több teszteredménye közül a 2001 és 2012 közötti időszakból, több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy, abnormális értéket mutató eredménye. Állítják, a sportolók vérátömlesztéssel és minimális EPO-val növelték a teljesítményüket.

A blikk.hu ennek kapcsán kereste meg az ARD egyik munkatársát, aki amellett, hogy kérte neve elhallgatását annyit azért elárult, rengeteg nemzet sportolója szerepel a listán, sokan keresik őket. “Annyit elárulhatok, az önök országából is van, aki nem a szokott értékeket produkálta. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, ez még nem jelenti azt, hogy az illető valóban doppingolt, akadnak, akiknek csak kicsit haladta meg a szintje a még normálisnak mondható határértéket, de van, akinél az adatok egyértelműen tiltott szerek használatára utalnak” – közölte a lap informátora.

 

Gyulai Márton várja a bizonyítékokat
Fotó: MTI

Tudni kell, a vérátömlesztés – vérdopping, amikor a korábban levett vért a verseny előtt visszakapja a sportoló -, és az EPO egyazon elven működik, mindkettő a vörösvérsejtszámot növeli meg, ezzel a szervezet oxigénszállító képessége növekszik, a mennyiségtől függően sokszorozódik meg. Általában olyan sportolók alkalmazzák a vérdoppingot vagy nyúlnak az EPO-hoz, akik ciklikus sportágban – pl. atlétika, kerékpár, úszás – közép- és hosszútávokon érdekeltek.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára a blikk.hu-nak elárulta, örülne, ha megkapná a listát. “Küldjék el nekem, végre tudjuk, hogy miről van szó! 2008 óta, amióta vezetem az atlétikai szövetség irodáját, nem tájékoztattak bennünket arról, hogy magyar atléta érintett lenne doppingbotrányban. Megjegyzem, azt sem tudjuk, az említett lista mennyire tekinthető hitelesnek, valós vizsgálatok alapján született, vagy szinte ahhoz hasonlít, mintha valaki lottószámokat írt volna össze” – jelentette ki a főtitkár.

Egyes állítások szerint az egész doppingügy mögött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség soros elnökválasztása, a hatalmi harcok állnak. A magyar szövetség a brit középtávfutó, olimpiai bajnokok Sebastian Coe-t támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik