Sport

Cseh László: Hideg fejjel kellett versenyezni

Cseh László (Array)
Cseh László (Array)

A 200 méteres pillangóúszás friss világbajnoka szerint sok mindenben változtattak új edzőjével az eddigi edzésmódszereken, ez vezetett eredményre. Nem fárasztja már magát „felesleges” versenyekkel.

Kifejezetten sokan voltak kíváncsiak a Kazan Arena konferenciatermében Cseh Lászlóra, aki tíz év után lett ismét világbajnok nagymedencés versenyen, 200 méter pillangón. Nem véletlen persze az érdeklődés, azok után, hogy 50 méteres pillangóúszásban holtversenyben harmadik lett, történelmet írt, hiszen egyetlen úszónak sem sikerült a földkerekségen hét egymást követő vb-ről egyaránt éremmel hazatérnie.

„Nagyon boldog vagyok, tényleg élveztem az úszást. Kemény volt a futam, remek dolog tíz év után újra világbajnoknak lenni. Ez nem elégtétel, inkább egy visszaigazolás, hogy az az út, amire rákléptünk, az helyes. Próbáljuk is ezt majd továbbvinni. Néhány dolgot újítottunk a technikámon, az edzésmódszereken, de a legfontosabb, hogy az edzőm azt mondta, legyek hidegfejű. Ne kezdjek túl gyorsan, ne kezdjek túl lassan, maradjak higgadt és koncentráljak a futamra” – mondta Cseh.

A kérdésre, miszerint mennyire volt ideges, így válaszolt:

„Nyugodtnak tűntem a döntő előtt, ezt többen mondták, de ez csak a látszat, egy kicsit azért ideges voltam legbelül. Nem egyszerű ezt azért irányítani a döntő napján. 2-3 órával a futam előtt általában jóval idegesebb vagyok, de aztán a döntő előtt megnyugszom, így volt ez most is.”

Fotó: MTI

Klasszisunk elmondta, nagyon tetszik neki ez a világbajnokság, nagyszerű itt versenyezni. Ebben egyet kell értsünk vele, valóban pazar a vb hangulata, a körítés, a létesítmények, az orosz emberek lelkesedése, sportszeretete.

Még egy kis szakmázás:

„Az 50 méter túl rövid nekem, de ezzel együtt élveztem, arra mindenképp jó volt, hogy tudjam, gyors vagyok. A mai döntő előtt világosan láthattam, gyors vagyok, robbanékony, és azt is tudtam, nem lesz, nem lehet gond.”

„Szó esett arról, mi a magyar úszók titka, erre Cseh László azt mondta: „Sokat úszunk. Nem tudom, más nemzetek gyakorlata hogy néz ki, ahhoz képest mennyit úszunk mi, de biztos, hogy sokat.”

Egy kolléga rákérdezett egy vélt párhuzamra Hosszú Katinka teljesítményével és programjával kapcsolatban, de Cseh szerint ő sosem fog annyi versenyen elindulni.

„A világkupák jó versenyek, de fárasztó ezek mindegyikén részt venni. Én már túl öreg vagyok ahhoz, hogy körbejárjam a világot. Szép házam van otthon, sokan várnak haza, nehéz lenne ezt a sorozatot nekem végigversenyezni, nem is terveztem, meg sem fordult a fejemben. Néhány világkupán persze részt veszek, de nem az összesen” – mondta Laci, aki köszönetet mondott minden magyar drukkernek, aki bízott benne, aki szurkolt neki.

Dobos Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik