Sport

Bajban van a férfinak hitt futónő

Caster Semenya (Array)
Caster Semenya (Array)

A világbajnok és olimpiai ezüstérmes Caster Semenyának még nincs meg az augusztus 22-én kezdődő világbajnokságon való elinduláshoz szükséges szintideje.

A 2009-es berlini vb előtt szinte a semmiből feltűnt Caster Semenya 1:55.45 perces, kiváló idővel nyerte a női 800-at, majd a Nemzetközi Atlétikai Szövetség direkt miatta új szabályt alkotott a hiperandrogeméniában, a túlzott férfi-hormontermelésben szenvedő atlétanők számára, akik így immár nőként indulhatnak a versenyeken. Nem mintha sok ilyen élsportoló akadna…

 

Szó, mi szó, Caster Semenya nem egy tipikus nőies alkat
Fotó: europress

Semenya így már hivatalosan is nővé nyilvánítva indult a londoni olimpián, ahol ezüstérmes lett 800 méteren. Képzelhető, mekkora elégtétel volt ez számára, hiszen berlini győzelmét követően egy évig azért nem állhatott rajthoz, mert mindenki férfinak, azaz csalónak hitte.

Ez volt a múlt és most lássuk a jelent. Ha a dél-afrikai futónőnek – aki idő közben feleségül vette barátnőjét – augusztus tizedikéig nem lesz meg a szükséges szintideje, lemarad az augusztus 22-én kezdődő pekingi atlétikai vb-ről.

 

Caster Semenya köszöni jól van
Fotó: europress

Valahol, valamilyen hivatalos versenyen augusztus 10-ig 2:01.00 percet kellene futnia, de edzője szerint ez nem fog menni. “Azért hiányzik az elvárt eredmény, mert az egyetemi vizsgaidőszaka miatt nem tud megfelelően felkészülni. Persze a korábbi visszatérő trérdsérülése, ami ismét kiújult sem segít, emiatt nem állt rajthoz az idei Universiadén sem” – nyilatkozta Semenya trénere, Jean Verster. Van még öt napja. Tippelünk: meg sem próbálja.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik