Sport

Három arannyal ünnepelte 12 éves szülinapját

Domonkos Ákos, májátültetett sportoló (Array)
Domonkos Ákos, májátültetett sportoló (Array)

A 11 éve májátültetett Domonkos Ádám három úszásnemben is a dobogó legfelső fokára állhatott Newcastle-ben. A nemrég bemutatott sportolók közül Velkey Ádám is megszerezte első négy aranyát.

A British Transplant Games szervátültetettek sportversenye 1978 óta. Magyar csapat most vesz először részt.

A magyar Trappancs Team felkészüléséről korábban mi is beszámoltunk, bemutattunk 3 versenyzőt. Közülük Velkey Ádám is megszerezte első négy aranyát 100 m síkfutásban, súlylökésben, kislabdadobásban és gerelyhajításban.

Csaknem 900 sportoló (norvégok, írek, ausztrálok, amerikaiak, angolok) vesz részt a versenyen Newcastle-ben, köztük 10 magyar: 5 máj-, 3 vese- és 1 csontvelő-transzplantált valamint egy vese- és májtranszplantált gyermek, illetve fiatal.  

Hatan úsznak, hárman atlétizálnak (futnak) és a csontvelőtranszplantált fiatalember asztaliteniszezik.

Magyarország két legfiatalabb szervátültetett sportolója Sípos Tímea, 9 éves pécsi úszó, aki 8 éve májátültetett  és Domonkos Ádám, aki 11 éve májtranszplantált és az úszóverseny napján, augusztus 1-én ünnepelte 12. születésnapját, nem is akárhogyan!

 

A szombati úszóverseny napján háromszor ugrott vízbe: 25 méter mellúszás, 25 méter gyorsúszás és 25 méter hátúszás volt a korosztályos versenye.  Mindhárom mezőny teljes mezőny volt, de Ádám magabiztosan utasított összesen 22 ellenfelet maga mögé és szerezte meg az aranyérmet. Mindhármat.

A versenyről és a versenyzőkről részletesebb információk itt.

 

Olvasói sztorik