Sport

Vizes vb: a szemünk láttára írják a történelmet

Bill May, Christina Jones (Array)
Bill May, Christina Jones (Array)

Férfi szinkronúszók a világbajnokságon? Bármilyen furán is hangzik, pár napja ez már tény.

Javában zajlik már Kazanyban a 2015-ös vizes világbajnokság, a hétvégén pedig nem túlzás azt állítani, hogy kisebbfajta forradalom zajlott le a vébék történetében, ugyanis a legmagasabb szinten debütáltak a férfi műúszók. Korábban ez szinte elképzelhetetlennek tűnt és a FINA sem kapkodta el a döntést, csak 2014 novemberében, bő fél évvel az esemény kezdete előtt jelentették be, hogy a vegyespárosok is indulhatnak a szinkronúszók mezőnyében Kazanyban. A hírt nem mindenki fogadta kitörő örömmel:

„Maximálisan ellenzem, hogy férfiak is versenyezzenek a sportágunkban” – mondta az oroszok háromszoros olimpiai bajnoka, Szvetlana Romasina, akivel több honfitársa, köztük a sportminiszter Vitalij Mutko is egyetértett.


Bill May és Christina Jones
Fotó: Europress Fotóügynökség

Hiába azonban a negatív orosz fogadtatás, épp náluk mutatkoztak be a nagyközönség előtt a férfi műúszók, az első világbajnoki aranyat az amerikaiak szerezték meg vasárnap: Christina Jones és Bill May 88.5108 pontot szorgoskodott össze a technikai versenyben. Ezzel épp a végső győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott házigazdákat, Darina Valitovát és Alekszandr Malcsevet utasították maguk mögé. Az amerikai-orosz kettős egyébként kimagaslott a mezőnyből, a bronzérmes olaszok már jócskán elmaradtak az említett duóktól, miközben az arany sorsáról csak nüanszok döntöttek.

Mi a helyzet itthon?

„Magyarországon két fiú próbálkozott meg a szinkronúszással néhány éve hobbiszinten, de pillanatnyilag nincs tudomásunk férfiversenyzőről” – mondta még decemberben az Origónak Cseh Krisztián, a Magyar Szinkronúszó Szövetség sportszervezője.

Az országoknak kapkodniuk kellett magukat, hogy össze tudják állítani a párosokat és nem is tolongtak az indulók a történelmi versenyen, mindössze hat nemzet képviseltette magát a hétvégén – a kedden kezdődő szabadprogramban is tíz duó van mindössze. Jellemző, hogy a későbbi győztes Bill May 36 éves, 11 esztendővel ezelőtt vonult vissza a sportágtól és csak a FINA bejelentése után reaktiválta magát, addig a Cirque du Soleil közönségét kápráztatta el Jonesszal, szóval ők legalább egy összeszokott páros. A szabadprogramban debütáló francia kettős férfi tagja, Benoit Beaufils már 37 éves, ő 1998-ban hagyott fel – mint kiderült ideiglenesen – a sportággal.

„El sem hiszem, hogy elkövetkezett ez a pillanat – mondta May a BBC-nek. – Rengeteg erős férfisportoló van a sportágban, ez lehet a műúszás jövője.”

Hogy mennyire így van, arra jó példa, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akár fel is veheti a 2020-as tokiói ötkarikás játékok programjába a vegyes műúszást, bár korábban olyan pletykák is napvilágot láttak, miszerint a szervezet kétkedve fogadta a kezdeményezést. Sőt, állítólag olyan fenyegetést is kapott a FINA a NOB-tól, miszerint ha a férfiak felbukkannak a spotágban, akkor akár a komplett műúszás búcsúzhat az olimpiától, de ezt természetesen mindenki cáfolta.

„Ha a vegyes műúszás olimpiai sportág lesz, akkor biztosan indulni fogok. Még akkor is, ha már 85 éves leszek” – fogalmazta meg legnagyobb álmát Bill May.

A történelmi dobogó

1. Egyesült Államok (Christina Jones, Billy May) 88,5108 pont

2. Oroszország (Darina Valitova, Alekszandr Malcsev) 88,2986

3. Olaszország (Manilla Flamini, Giorgio Minisini) 83,7653

Videó – Az amerikai páros akcióban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik