Sport

Fél percet faragott hátrányából Quintana

nairo quintana (Array)
nairo quintana (Array)

A címvédő olasz Vincenzo Nibali nyerte pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, amelyen fél perccel csökkent az éllovas brit Chris Froome előnye legfőbb üldözőjével, a kolumbiai Nairo Quintanával szemben.

A Saint-Jean-de-Maurienne és La Toussuire-Les Sybelles közötti 138 km-es alpesi etapon négy hegyre kellett feltekernie a mezőnynek. A tavalyi győztes már a másodikon meglépett riválisaitól és a harmadik tetején utolérte az addig egyedül szökésben lévő Pierre Rollandot.

Fotó: Europress fotóügynökség

A célba vezető 18 km-es emelkedőn Nibali leszakította francia vetélytársát és sokáig őrizte két és fél perces előnyét a legjobbakat magában foglaló csoporttal szemben, mígnem – öt kilométerre a céltól – a második helyen álló Quintana ritmust váltott. A tavalyi Giro d’Italia bajnokának támadására egyedül a második Tour-sikerére hajtó Froome tudott reagálni, de ő is kissé leszakadt róla, a többi kerekes viszont, köztük a harmadik Alejandro Valverde és a hozzá hasonlóan spanyol Alberto Contador jócskán lemaradt. Nibali végül kevesebb mint egyperces előnnyel ért célba, de összetettben a hetedikről így is feljött a negyedik helyre.

Quintana 32 másodpercet faragott hátrányából az ezúttal harmadik Froome-mal szemben, de a megmaradt 2:38 perc így is tetemesnek tekinthető azt figyelembe véve, hogy már csak a szombati, utolsó hegyi szakaszon lehet reálisan időt nyerni.

Eredmény – Tour de France, 19. szakasz, Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire-Les Sybelles, 138 km, hegyi befutó:

1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 4:22:53 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 44 mp hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 1:14 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 78:37:34 óra
2. Quintana 2:38 p hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 5:25 p h.
4. Nibali 6:44 p h.
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 7:56 p h.
6. Robert Gesink (holland, LottoNL) 8:55 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik