Sport

„Klicsko egy senki, ki fogom ütni”

Vlagyimir Klicsko (Array)
Vlagyimir Klicsko (Array)

Tyson Fury személyes ügyként tekint az októberi mérkőzésre és eltökélt szándéka, hogy véget vet az ukrán ökölvívó egyeduralmának.

Mint írtunk róla, kedden tartott sajtótájékoztatót Düsseldorfban Vlagyimir Klicsko és Tyson Fury annak apropóján, hogy a két nehézsúlyú ökölvívó október 24-én megmérkőzik egymással. Az angol bunyós elejtett pár érdekes mondatot, miszerint az ukrán még nem találkozott olyan ellenféllel, mint ő. Sőt, emelte a tétet: szerinte még nem volt hozzá fogható öklöző a történelemben. Ezen felül is mondott cifrákat és Klicskóról is megvan a nem túl hízelgő véleménye:

„Személyes küldetésnek tekintem, hogy megszabadítsam az ökölvívást egy olyan unalmas embertől, mint amilyen te vagy. Egyszerűen elalszom, mialatt az unalmas szövegedet nyomod – mondta a 26 éves angol. – Ez személyes dolog köztünk. Nem érdekelnek a világbajnoki öveid. Egy dolog izgat, hogy beverjem a képedet. Unalmas vagy, el akarlak távolítani a nehézsúlyból. Az egész világ azt várja, hogy végre valaki leverjen az unalmas bokszoddal együtt. Annyi karizmád van, mint az alsógatyámnak: nulla.”


A két öklöző a keddi fotózáson
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Na de ki is az a Tyson Fury, aki le akarja taszítani a trónjáról a több mint 11 éve veretlen, 39 esztendős Vlagyimir Klicskót? Sokan sokszor fogták már rá, hogy csak egy nagyszájú angol bunyós, nagyobb a füstje, mint a lángja. Eddig azonban rácáfol a károgókra, 2008 óta tartó profi karrierje során – amely a magyar Gyöngyösi Béla elleni mérkőzéssel indult – 24 összecsapást vívott meg, mindegyiket megnyerte, 18-at ráadásul KO-val. Pofás mérleg. Egyedül egy 2009-es meccsnél vélték úgy sokan, hogy a pontozóknál végül vesztesnek kihozott John McDermott jobb volt nála, de egy évre rá a felek ismét összecsaptak, akkor pedig már nem volt kérdéses Fury sikere, kiütéssel diadalmaskodott.

Ami a nagyszájúságát illeti, nem alaptalanak a vádak, beszólogatásért sosem kellett a szomszédba mennie, de ez azért nem idegen az ökölvívás világától. Pár évvel ezelőtt például David Price-t pécézte ki magának, akit előszeretettel hívott „liverpooli pöcsnek”, egy televíziós interjúban pedig homoszexuálisnak nevezte (nem pont ezzel a kifejezéssel élve) és azt mondta, ha egyszer összecsapnak, akkor a menetek között a barátját – aki szerinte Tony Bellew, egy másik angol bunyós – is móresre tanítja. Később aztán bocsánatot kért a szavaiért és azért, mert ugyanezt a hadjáratot a Twitteren is folytatta – amit egyébként előszeretettel használ. A tervezett Price elleni bunyót egyébként végül lemondta, mondván neki az nem üzlet.

Emlékezetes volt az is, mikor zokon vette, hogy honfitársa, David Haye anno nem állt ki vele. Hayemakernek előbb a szemöldöke repedt fel, amit össze kellett varrni, majd a válla sérült meg olyannyira, hogy vissza is vonult.

„Színvonaltalan primadonna, egy díva, már alig várom, hogy helyre tegyem” – mondta még a mérkőzés előtt, majd mikor kiderült, hogy semmi nem lesz a meccsből, arra tett utalásokat, hogy Haye egy kislány. Persze kevésbé szofisztikáltan.

Legutóbbi ellenfele a romániai születésű, de német színekben versenyző Christian Hammer volt. Eleinte még tisztelettel beszélt róla, aztán egy nappal a mérkőzés előtt már csak Klicskóra tudott gondolni, Hammert lényegében levegőnek tekintette:

„Mondhatják, hogy csak egy karnyújtásnyira vagyok a világbajnoki címtől, de én nem így látom. Szerintem vagy ötmillió mérföldre. Majd akkor leszek hozzá közel, ha a velem szemközti sarokban Vlagyimir Klicsko áll. Amíg ez nem következik be, addig nekem minden bunyó csak egy újabb napot jelent az irodában. Bemegyek a szorítóba, nyerek, felmarkolom a lóvét és továbbállok.”

Szavai ugyan tiszteletlennek hatnak, de az igazat megvallva leiskolázta a ringben Hammert, aki egyébként nem rossz bokszoló, de a meccs eléggé macska-egér harcra hasonlított, véget is ért a nyolcadik menetben.


Tyson Fury csak mondta és mondta, Vlagyimir Klicsko pedig a fejét fogta
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Most, hogy tető alá hozták a nagy összecsapást az ukrán ellen, Tyson Fury tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta, mi miatt is rágott be igazán Vlagyimir Klicskóra. Az időpont 2010, a helyszín az ukrán bunyós ausztriai edzőtábora:

„Együtt edzettünk, én pedig alig vártam már. Erre mit kaptam? Egy embert két bokszkesztyűvel, aki folyamatosan ugyanazokat az unalmas ütéseket ismételgette. Akkor tudtam, hogy egy senki, akit ki fogok ütni” – elevenítette fel a történeteket, amik ezek szerint komoly fordulópontot jelentettek a karrierjében.

De mit szól mindehhez a mindig úriemberként reagáló Vlagyimir Klicsko? Elsőre mosolygósan megjegyezte, hogy Fury biztosan nem a levegőbe beszél, majd a részéről rövidre zárta a nyilatkozatháborút:

„A lényeg, hogy lesz bunyó. Az pedig többet mond minden szónál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik