Sport

Knapek simán győzte le a hatszoros olimpiai bajnokot

Knapek-Edina(1)(960x640).jpg (Array)
Knapek-Edina(1)(960x640).jpg (Array)

Valentina Vezzali sem tudta megállítani Knapek Edinát a moszkvai vívó-világbajnokságon, ezzel a magyar tőröző bejutott a negyeddöntőbe.

A harmadik főtáblás mérkőzésén Knapeknek a sportág egyik legnagyobb alakja jutott, az egyéniben és csapatban összesen hatszoros olimpiai és 15-szörös világbajnok olasz vívó még úgy is esélyesebbnek számított, hogy legjobb időszakán vélhetően már túl van.

A tavalyi vb-n még harmadik tudott lenni, és a világranglistán most is az élcsoportban, egészen pontosan a hatodik helyen áll, míg Knapek az 54.

 Fotó: MTI

Ehhez képest az asszó a várakozástól teljesen elütő képet mutatott, a rendszerint pontos Vezzali ezúttal nem tudta eredményesen befejezni támadásait, Knapek viszont hatékonyan szúrt.

Az első szakasz ugyan passzivitás miatt tus nélkül és gyorsan lement, a másodikban viszont Knapek 5-0-ra elhúzott, s a pihenő is még az ő 5-1-es vezetésénél kezdődött. A folytatásban sem változott a forgatókönyv, a kétszeres vb-bronzérmes magyar tőröző végig hatékonyabb maradt, s meglepően magabiztos, hattusos győzelmet aratott.

Az elődöntőbe jutásért, azaz a biztos éremért Aida Sanajevával mérkőzött Knapek. Az orosz lány 2002-ben és 2005-ben vb-bronzérmes magyar vívó negyedik pástra lépése alkalmával hazai tőrözővel került szembe. Aida Sanajeva csapatban nyert olimpiát, világbajnokságot és Eb-t is, és egyéniben is volt már aranyérmes vb-n, ráadásul a közönség is támogatta, így ő volt az asszó esélyese.

Ennek megfelelően az elején el is húzott, Knapek a harmadik etapban 11:11-nél érte utol, de a felzárkózás felemésztette addigra az erejét és fodítani már nem tudott.

Eredmény – Vívó-vb, női tőr:

a 64 között:
Varga Gabriella-Mohamed Aida 15-10
Knapek Edina-Melissa Rebolledo (mexikói) 15-8

a 32 között:
Knapek-Astrid Guyart (francia) 10-9
Martina Batini (olasz)-Varga 15-10

a 16 között:
Knapek-Valentina Vezzali (olasz) 13-7

Negyeddöntő
Arianna Errigo (olasz)–Larisza Korobejnyikova (orosz) 15:10
Inna Deriglazova (orosz)–Lee Kiefer (amerikai) 15:12
Aida Sanajeva (orosz)–Knapek15:12
Nzingha Prescod (amerikai)–Ysaora Thibus (francia) 15:14
Elődöntő:
Gyeriglazova–Errigo 15:13
Sanajeva–Prescod 15:7
Döntő:
Gyeriglazova–Sanajeva 15:11
A végeredmény: 1. Inna Gyeriglazova, 2. Aida Sanajeva, 3. Arianna Errigo és Nzingha Prescod, …8. Knapek Edina, …30. Varga Gabriella, …36. Mohamed Aida, …86. Jeszenszky Szilvia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik