air race budapest (Array)
Sport

Százezrek szállják meg a Duna-partot – újra itt a világ leggyorsabb versenye

Hamzók Gotfrid
Hamzók Gotfrid

2015. 07. 01. 11:00

A legfelkészültebb pilóták, a legjobb gépek, közel 400 kilométer/órás sebesség, brutális gravitációs erő és egy jól megtervezett pálya . Ez az Air Race, melynek pár nap múlva már Budapest ad otthont.

A Sport24 az elmúlt időszakban többször is kimerítően foglalkozott Besenyei Péterrel és az Air Race-szel, ugyanis a helyszínen tekintettük meg a tavalyi osztrák, és az idei horvát futamot, így testközelből is átélhettük azt az érzést, élményt, melyet annyira dicsérnek a pilóták és a szurkolók.

Az örök igazság jelen esetben is érvényes, élőben sokkal jobb, mint tévén keresztül, hiszen úgy közel sem jön át a kerozin illata, a fejünk felett száguldó repülőgépek hangja és a lélegzetállító trükkök valódi nehézsége, ezek nélkül pedig nem teljes az Air Race-élmény. Tipikusan olyan sportágról van szó, amely képes az első másodpercekben beszippantani és függővé tenni az embert, így remek lehetőség lesz Budapesten tesztelni a rendezvényt.

besenyei péter (Array) Fotó: Red Bull

Július 4-én és 5-én a Margit-híd és a Lánchíd között felállított pályán folyik majd a csata a másodpercek ellen, Budapest pedig 2009 után ismét visszatér az Air Race térképére.

A sorozat egy hosszabb szünet után tavaly indult ismét útjára, de a magyar főváros kimaradt a helyszínek közül, idén azonban kiemelt figyelmet kap, és ez nem is véletlen, ám ennek okaiért vissza kell tekintenünk a közelmúltba.

A Red Bull a kétezres évek elején Besenyei Pétert kérte fel, hogy segítsen egy légi verseny megalkotásában, majd ötlet ötletet követett, így született meg a mai sorozat elődje, melyet a magyar pilóta azonnal meg is nyert, majd háromszor is ezüstérmes, egyszer pedig bronzérmes lett, így nem kell csodálkoznunk azon, hogy Besenyeit csak az Air Race keresztapjaként emlegetik.

michael goulian (Array) Fotó: Red Bull

Legutóbb hat évvel ezelőtt volt Budapesten futam, akkor az amerikai Michael Goulian diadalmaskodott, erre pedig biztos nagyon jól emlékszik, hiszen karrierje során ez az egyetlen győzelme.

A magyar futam megítélése egyébként a legjobb a világon, ezt tartják “A Red Bull Air Race-nek”, a többi csak utána jön, így a Duna fölötti légiparádé a viszonyítási alap, főleg úgy, hogy tényleg komoly magyar gyökerei vannak a szériának.

A Sport24 információi szerint közel egyéves folyamat előzte meg azt, hogy szombaton a levegőbe emelkedhetnek a gépek, hiszen precízen összehangolt és a végletekig lemodellezett munkáról van szó. Dolgozik rajta egy hatalmas magyar és egy nemzetközi csapat, hiszen feladat van bőven, a rendezvénynek pedig 100 százalékosan biztonságosnak kell lennie. Megdöbbentő lehet a szám, de az Air Race két napján a gördülékeny működésért több mint ezer fő felel.

air race budapest (Array) Fotó: Red Bull

És ha már szóba került a lezárás, július első hétvégéjén megközelíthetetlen lesz a belváros, bár az elmúlt hónapok munkálatai, dugói után – mind a pesti, mind a budai oldalon – valószínűleg fel sem fog tűnni, főleg úgy, hogy egy világszínvonalú rendezvény lesz most az oka, mint ahogy történt az a Nagy Futam alatt is. 

Persze a 340 lóerős motorok nem épp egy fűnyíró zajszintjén duruzsolnak, ezt a víz közelsége pedig még jobban felerősít majd, de épp emiatt egyedi a budapesti futam, és ezért is várnak a szervezők legalább félmillió nézőt – a magyar esemény ingyenes, csak a VIP-jegyekért kell fizetni – a két nap alatt. Tegyük hozzá, amíg augusztus 20-val esett egybe a futam, addig közel egymillióan nézték végig Besenyeiék műsorát a Duna két partján.

A határon túlról is érkeznek majd szurkolók az Air Race-re, így alig akad már üres szoba a belvárosban erre az időpontra, tehát hasonló pezsgés várható, mint egy Forma-1-es hétvégén. Az idei három futamon kivétel nélkül megteltek a lelátók, vagyis a vendéglátó ország infrastruktúráján sokat javít egy ilyen rendezvény, és nem mellesleg Budapest olyan világvárosok nevei mellett szerepelhet, mint Abu-Dzabi, a texasi Forth Worth, vagy Las Vegas .

Nem lehet elmenni egy ilyen grandiózus rendezvény anyagi vonzata mellett: pontos összeget nem tudunk, mennyibe kerül egy Air Race-futam megrendezése, de azon túl, hogy az adott országok kormánya fizeti egy részét, igen jelentős tőkét pumpálnak bele olyan cégek, mint a Breitling, a Rauch, a DHL és persze a Red Bull.

Ráadásul a versenyt több mint 60 országban közvetítik, és hiába nem tudja megközelíteni a MotoGP, vagy a Forma-1 népszerűségét, de olyan médiajelenléttel bír, melyet nem sok sportág tudhat a magáénak.

Az Air Race-t többször is kritizálták amiatt, hogy ez az öregurak sportja: az átlagéletkor bőven 40 év fölött van, a korelnök pedig Besenyei Péter és Nigel Lamb. A magyar világbajnok már betöltötte, a brit pilóta pedig majd csak augusztusban fogja az 59-et. Emiatt elindult egy fiatalítási hullám, teljesen tudatosan, épp ezért hozták létre a Challenger Cup-osztályt, ami a Master Class előszobája.

Amit a 2015-ös szezonról tudni kell
– 8 helyszínre és 7 országba látogat el az Air Race (az USA-ban két versenyt bonyolítanak)
– 14 pilóta küzd a bajnoki címért
– 3 verseny után Paul Bonhomme áll az élen
– Besenyei Péter Budapesten már új, jobb repülővel száll versenybe 

Itt  sokkal fiatalabb pilóták küzdenek egymással, ugyanakkor olyan sportágról van szó, ami rengeteg rutint és tapasztalatot igényel, ez indokolja azt, hogy a mezőnyt még mindig az idősebbek uralják. A legjobbak között Pete McLeod a legfiatalabb, 25 évesen mutatkozott be az elitben.

Ahogy említettük, komoly felkészültség és tapasztalat kell ahhoz, hogy a pilóták végre tudják hajtani a fordulókat és a hirtelen irányváltásokat ezekkel a gépekkel, nem beszélve a sebességről és a gravitációs erőről. A biztonságos versenyzéshez elengedhetetlen részükről az alázat.

Épp emiatt a világ legjobbjai a maguk sportjában, de megmaradnak közvetlen, szimpatikus figuráknak, akik a hangártúrán is kedélyesek, örömmel beszélgetnek a szurkolókkal, a sajtósokkal, vagyis sokkal könnyebb közel kerülni hozzájuk, mint egy Forma-1-es pilótához, pedig legalább olyan jók a levegőben, mint az F1-esek az aszfalton.

Persze adódik a kérdés, hogy hiába vonzza a családokat és a külföldieket egy ilyen rendezvény, de vajon a magyarokat mennyire érdekli majd, ha Besenyei Péter már nem versenyzik tovább.

besenyei péter (Array) Fotó: Red Bull

Magyar főszereplő nélkül is tud ugyanolyan izgalmas lenni az Air Race, hiszen elég csak a legutóbbi, rovinji futamot említeni, ahol szintén több tízezren drukkoltak a tengerparton, mégsincs a mezőnyben horvát pilóta. Az Air Race egyik legerősebb fegyvere így is megmarad, vagyis az, hogy testközelből lehet látni a trükköket, míg a kétnapos rendezvény a rengetek betétprogrammal és bemutatóval egy látványos majálissá növi ki magát.

Besenyei Pétert pedig joggal nevezhetjük nemzeti hősnek, az is ismeri a nevét akit nem érdekel a sport, külföldön pedig legalább annyira szeretik az emberek mint itthon a magyarok. Azt meg csak remélni tudjuk, hogy még évekig szórakoztatja a közönséget a legmagasabb színvonalon.

Legközelebb épp Budapesten.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.