Sport

Hétfőn az olimpia lesz a téma az Országgyűlésen

országgyűlés (Array)
országgyűlés (Array)

Jövő hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot.

A Házbizottság hétfői ülésén – a Fidesz-KDNP, az MSZP, az LMP és a Jobbik támogatása mellett – megszavazta a házszabálytól való eltérés lehetőségét, mert valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt egyetért abban, hogy az olimpiarendezés kérdésével rendkívüli sürgősséggel kell foglalkozni.

A határozati javaslatban az áll, hogy az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) arra vonatkozó szándékát, hogy megpályázza a 2024-es ötkarikás esemény rendezését.

A javaslat tartalmaz egy 12 pontból álló intézkedési tervet is, amelyben többek között szó van egy olimpiai pályázati bizottság létrehozásáról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által múlt decemberben elfogadott Agenda 2020 reformprogramhoz – a gazdaságos, olcsó és megtérülő olimpiához – illeszkedő pályázatról, kormánytámogatásról és a kormányzati feladatok, valamint az egyes miniszterek pályázatot támogató feladatainak meghatározásáról. A javaslat tartalmazza azt, hogy az olimpiából származó költségvetési többletbevételeket döntően az egészségügyre kell fordítani, illetve azt, hogy az Állami Számvevőszék az átláthatóság érdekében – rendezés esetén – készítsen ellenőrzési tervet, a pályázat előkészítőinek pedig nyújtson szakmai támogatást “a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos, és hatékony” felhasználásához. A határozati javaslat kiemelt szempontként rögzíti a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások munkához jutását a pályázattal és a rendezéssel kapcsolatos feladatok tekintetében.

 Fotó: MTI

Korábban az MSZP és a Jobbik is támogató nyilatkozatban jelezte, hogy egyetért a pályázati szándék gondolatával. Az MSZP februárban közleményében azt írta, az olimpia megrendezése legalább “egy évtizedes nemzetgazdasági és társadalompolitikai program.” 

Már a tervezés megkezdése is új keretet adhat mindannak, ahogy társadalomról, gazdaságfejlesztésről, szegénységről, sportról és politikáról gondolkodunk Magyarországon, mert a tervezés maga a változás: esélyt teremt, hogy civil közösségek, öntevékeny csoportok, egyetemi tudásközpontok, szakszervezetek, gazdasági közösségek, közéleti szervezetek és politikai pártok más hangon, toposzaikat megkerülve beszéljenek egymással az ország és Közép-Európa jövőjéről” – olvasható Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának alelnöke, az MSZP budapesti elnöke, valamint Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője által aláírt nyilatkozatban.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője – szintén februárban – úgy fogalmazott: kevés olyan pont van Magyarországon, amely a magyar embereket végre nem elválasztja, hanem összeköti.

“Ilyen a közös szurkolás a nemzeti mezt viselő sportolóknak, ezért a Jobbik is szorgalmazza, hogy Budapest, illetve Magyarország pályázza meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezését” – tette hozzá a politikus.

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere múlt csütörtökön, a MOB “Társadalmi párbeszéd az olimpiáért” elnevezésű programjának szegedi konferenciáján azt mondta, hisz abban, hogy “a nemes versengés nem pénz kérdése, és abban, hogy az olimpia rendezése nem gazdag országok nagyvárosainak kiváltsága.”

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, majd június 10-i közgyűlésen arról határozott, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. Múlt kedden a Fővárosi Közgyűlés minősített többséggel – a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a PM támogatásával – elfogadott határozatában úgy döntött, hogy támogatja Budapest pályázati szándékát.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik