Sport

Az olimpia is a tét a budapesti Eb-döntőben

francia kosárlabda válogatott (Array)
francia kosárlabda válogatott (Array)

A szerbek „titkos fegyverükkel” fektethetik két vállra a tapasztalt franciákat a női kosárlabda Európa-bajnokság döntőjében.

Nem nehéz elképzelni, mekkora teher nyomhatja a két nemzeti alakulat vállát, hiszen a tét nem kicsi: az Eb-győztese automatikus résztvevője lesz a 2016-os olimpiának. Azt nyugodtan leszögezhetjük, Franciaországot már akkor az egyik főesélyesként tartották számon, amikor a kontinensviadal még el sem kezdődött. Ezzel szemben Szerbiára a nagy többség „csak” meglepetéscsapatként tekintett, viszont a kiugró teljesítményüknek köszönhetően megérdemelten váltottak jegyet a Syma-csarnokban rendezendő fináléra.

 Fotó: MTI

Információink szerint amikor a szerb kosaras hölgyek busza az adott sportkomplexum előtt leparkolt, legyen szó akár soproni-, győri- vagy budapesti helyszínről, a játékosok énekelve szálltak ki a járműből, majd szinte táncolva lépték át az adott sportlétesítmény küszöbét, amelynek falain belül is vidáman folytatták az útjukat.

Ana Dabovic, a szerbek kiemelkedő kosárlabdázója szerint csapatként bizonyítottak a 2015-ös Európa-bajnokságon.

„Számos zseniális játékosunk van, a torna során mindenki letette a magáét arra a bizonyos asztalra az egyes mérkőzéseken. A védelmünk remekül működik, onnan kapjuk a legtöbb energiát” – mondta az átlagosan 13,7 pontot szerző Dabovic.

Franciaországtól rengeteg futásra és dobásra számítanak, elmondása szerint a végletekig kiélezett küzdelem várható.

„Csapatmunka nélkül nem lehetünk sikeresek. Egy vagy két játékossal nem tudunk diadalmaskodni” – fogalmazott a Los Angeles Sparks játékosaként a WNBA-ben szereplő klasszis. 

Ám a családjában nem ő az egyetlen kosárlabdázó, ugyanis a nővére, Milica is profi játékosként űzi a sportágat. Remek tálentumát bizonyítva fantasztikus produktummal járult hozzá Szerbia meneteléséhez az idei kontinenstornán. Olyannyira, hogy az elődöntők All Star-csapatába is beválasztották.

Az idősebbik Dabovic úton-útfélen azt hangoztatja, mennyire sokat jelent számára, hogy testvérével együtt képviselheti a hazáját. A képen is látszik, milyen erős kötelék tartja össze a nővéreket. Úgy gondoljuk, ez az egység hatalmas erőt adhat számukra, úgymond „titkos fegyver” is lehet Franciaország ellen.

Ha fogadnunk kellene, nem szívesen tennénk a kékmezesek ellen, akik majdhogynem a saját démonjukat, vagyis a címvédő spanyolokat is legyőzték a pénteki elődöntők során. Sztárjátékosuk, Celine Dumerc elmondta, roppant okos játékra lesz szükség, csak a győzelem elfogadható a részükről. Hozzátette, nincsenek könnyű helyzetben, mert nemcsak egy csapattal, hanem egy szenvedélyes nemzettel nézhetnek farkasszemet a döntőben.

Érdekességként még annyi, mindkét válogatott élén női szövetségi kapitány áll majd az oldalvonal mellett, ami bár nem mindennapi látvány, viszont abszolút jót tesz a sportnak. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik