Sport

Európa Játékok: három magyar érem a mai mérleg

karakas hedvig (Array)
karakas hedvig (Array)

Az 57 kilogrammos súlycsoportban szereplő Karakas Hedvig ezüstérmet szerzett a bakui Európa Játékok keretében zajló cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

A Honvéd versenyzője a négyszeres Eb-győztes és vb-ezüstérmes portugál Telma Monteiróval csapott össze a döntőben. A mérkőzést végig riválisa irányította, aki előbb begyűjtött egy vazaarit, majd 1:49 perc után ippont érően vitte földre Karakast.

A londoni olimpián ötödik magyar dzsúdós – a játékok honlapja szerint – erőnyerő volt az első körben, a másodikban pedig ipponnal verte az osztrák Tina Zeltnert. A negyeddöntőben a hozzá hasonlóan vb-harmadik német Miryam Roper, és egy újabb ippon-győzelem következett, majd az elődöntőben az U23-as Európa-bajnok koszovói Nora Gjakova ellen kevesebb intéssel lépett tovább.

 Fotó: MTI

A 48 kilogrammban címvédőként indult Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett. Az olimpiai bronzérmes tatabányai versenyző a bronzmeccsen az ukrán Marina Csernyakot verte úgy, hogy kétszer vazaarit érően dobta el riválisát, ez pedig ippont ért.

Csernoviczki a nap folyamán előbb legyőzte az izraeli Noa Minskert, majd kikapott az orosz Irina Dolgovától, így a vigaszágra került. Ott első mérkőzésén a török Dilara Lokmanhekimmel találkozott, s – a játékok honlapja szerint – fél perccel a mérkőzésidő vége előtt ippont kapott akciójára.

 Fotó: MTI

Juhász Janka ezüstérmet szerzett 1500 méteres gyorsúszásban. A magyar úszó, aki remekül hajrázott, 16:40.39 perc alatt teljesítette a távot, s csupán 22 századmásodperccel maradt le a győztestől.

Rajta kívül még ketten úszhattak a magyarok közül a csütörtöki döntőkben: Sós Dániel (2:02.76 p) negyedik lett 200 méter vegyesen, Tekauer Márk (2:01.23) pedig nyolcadik 200 méter pillangón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik