Sport téli olimpia 2022

Műhóval pályáznak téli olimpiára a kínaiak

műhó (Array)
műhó (Array)

Semmiféle problémát nem okoz a 2022-es téli olimpia megrendezésére pályázó Peking számára, hogy a síversenyek megtartásához műhó használatára kényszerül.

Az állásfoglalás abban a dokumentumban olvasható, amelyet bő egy hónappal az ötkarikás játékok helyszínéről szóló NOB-döntés előtt a kínai szervezők hoztak nyilvánosságra egy szakértőkből álló munkacsoport jelentése alapján.
   
A jelentésben a két legnagyobb versenyhelyszínt tervező Vej Csing-hua leszögezte: a térségben jellemző hideg és száraz tél tökéletesen alkalmas arra, hogy remek minőségű pályákat készítsenek műhóból.


   Fotó: Europress Fotóügynökség

“Semmi problémát nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítanunk” – hangsúlyozta a kínai szakember. Peking egyetlen riválisa, a kazah Almati saját pályázatának egyik erősségeként emelte ki a “valódi téli körülményeket természetes hóval”.
    
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának június elején nyilvánosságra hozott értékelése – amely a helyszíni vizitek alapján készült – nem rangsorolt a két pályázó, Almati és Peking között, de a kínai főváros rendezése mellett hozott fel több érvet.
    
A dokumentum a pekingi pályázat hibái között említette a légszennyezettséget és azt, hogy a Szungsan Nemzeti Parkhoz közeli területen rendeznék az alpesisí- és a bobversenyeket, ami környezetvédelmi szempontból problémákat vet fel. A fedettpályás versenyeknek otthont adó Peking és a síversenyek helyszínei közötti 200 kilométeres távolságot 50 perc alatt lehet majd megtenni az épülő gyorsvasút segítségével, ráadásul a kínai pályázat hangsúlyt fektet arra, hogy az északi régió 300 millió fős lakosságával megismertesse a téli sportokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik