Sport

16 pontos előnyből kapott ki a női kosárválogatott

női kosárlabda válogatott (Array)
női kosárlabda válogatott (Array)

Nem indult jól a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Eb a számunkra.

Vereséggel kezdte meg szereplését a magyar válogatott Sopronban a Romániával közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságon, miután pénteken 72-63-ra kikapott Svédországtól.

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese remekül kezdett a csütörtöki nyitónapon Szlovákiától kikapott skandinávok ellen, és Krivacsevics Tijána vezetésével 25-12-re elhúzott, sőt, 36-20-ra is vezetett.


Fotó: MTI

A nagyszünetben még megnyugtató volt a hazai előny (39-27), csakhogy jött a fordulat: a skandinávok 19-12-re nyerték a harmadik felvonást. Az utolsó szakaszban az elbizonytalanodó magyarok öt és fél percig nem találtak a gyűrűbe, ezalatt a megtáltosodott rivális átvette a vezetést (58-51). Kétpontos hátrányban még éltek a hazai remények, ám a hajrában már ismét a keményen küzdő vendégek voltak jobbak.

A magyarok szombaton 19 órakor a két mérkőzés után nyeretlen litvánokkal csapnak össze.

Eredmény – női kosárlabda Eb, D csoport

Magyarország – Svédország 63-72 (20-12, 19-15, 12-19, 12-26)
A legjobb magyar dobók:
Quigley 14, Horti 14, Krivacsevics 12, Honti 11, Vajda 10

Vége, a magyar csapat 72-63-ra kikapott.

4. NEGYED

36-40. PERC: Elkezdődött a meccs hajrájra, most kéne egy nagy feltámadást produkálni. Szűk hét perc után megszerezzük az első pontjainkat (53-58). Na, Eldebrink kosara után Horti harcolt meg egy mezőnykosásért (hosszú idő után az első), majd Halvarsson ellen ítélnek, ez az ötödik faltja volt (55-60). Quigley szabálytalankodott feleslegesen, Eldebrink pedig köszönte szépen (55-62). Honti talál be közelről, majd egy eladott labda után Vajda vágta be a triplát (60-62)! Időt kértek a svédek, 2:12 van vissza. Eldebrink – ki más? – értékesít két büntetőt, majd Quigley hagyott ki egy ziccert, a túloldalon pedig jött az újabb svéd kosár, Svitek kikéri az utolsó időt (60-66). Simon pontozódik ki, Vesterberg dobott be két büntetőt (60-68). Honti dobott egy duplát, majd értékesített egy büntetőt, közben esett egy svéd kosár is (63-70). A végén még sportszerűtlen faltot fújtak Svédország ellen, nem sikerült kihasználnunk a kínálkozó lehetőséget, elveszítettük a mérkőzést 72-63-ra.

31-35. PERC: Megy a negyedik felvonás, szűk fél perc alatt három svéd faltot fújtak be. Nem semmi, újabb fél perc elteltével két újabb svéd faltot jegyezhettünk fel. Időt is kért az északiak kapitánya. Elfáradtunk, most már egyértelműen a svédeknél van a momentum, fel is jöttek egy pontra (51-50). Még 7:19 van vissza a meccsből. Vajda faltolt bele egy svéd triplába, Key pedig mindhármat értékesítette, először vezet a meccsen Svédország (51-53). Eldebrink és Key dobott be egy-egy duplát, 15-0-s rohanást produkálnak a svédek, Hontinak a büntetővonalról sem sikerült betalálnia (51-57).

3. NEGYED

26-30. PERC: Hm, Eldebrink mintha belerázódott volna, ismét beszórt egy triplát. Quigley aztán egy duplával hűtötte le a kedélyeket, majd olyat láthattunk, amit a meccsen még nem: egy értékesített svéd büntetőt. Nyolcadik próbálkozásra jött össze (45-36). Fegyverneky kapott szabálytalan zárást, Hamilton így kipontozódott a vendégektől. Drammeh majd Eldebrink trojkája akad be, közben mi nem tudtunk pontot szerezni, nem csoda, hogy Svitek időt kért, visszajöttek ugyanis a meccsbe a svédek (47-42). A harmadik negyed utolsó percei nem a mi szánk íze szerint alakultak, a svédek egyértelműen pariba kerültek ismét, rendkívül szoros tíz perc következik (51-46).

21-25. PERC: Folytatódott a mérkőzés. A második félidő kezdetén nem céloztak túl pontosan a csapatok, majdnem két percet kellett várni az első kosárra, azt svédek szerezték Egnell révén. Honti jó passza után Krivacevic válaszolt postafordultával (41-29). Továbbra sem céloznak túl jól a csapatok, Eldebrink triplája mellett Horti dupláját jegyezhettük fel (41-32).

39-27-re vezetünk a nagyszünetben. Fegyelmezetten játszik a magyar válogatott és ugyan most kisebb hulámvölgyben van a csapat, így is magabiztosan vezet a sokat hibázó Svédország ellen.

2. NEGYED

16-20. PERC: Szép! Raksányi volt kellőképpen erőszakos, betolta a védőjét a palánk alá és bedobta a ziccert (36-20). Az utóbbi percekben főleg védekezésben tették oda magukat a csapatok, a kosárcsendet Eldebrink törte meg, aki Krivacevic passzára csapott le és egyedül sétálhatott el a gyűrűig. Svitek időt kért (36-22). Kicsit hektikus volt a második negyed utolsó bő egy perce, mind a két oldalon akadtak pár hiba. Horti két bedobott büntetője után Eldebrink zárta le egy triplával a félidőt. Ennek ellenére egyelőre jól alakul a mérkőzés (39-27).

11-15. PERC: Szabályosan nem tudnak minket megállítani, az első magyar támadásnál Krivacevic harcolt ki büntetőt, a másodikat dobta be (21-12). Továbbra is jól játszunk, a svédek nem tudnak mit kezdeni a felállt védekezéssel, közben Vajda és Quigley tempója hullott be, időt is kér az északi együttes (25-12). Eldebrink harcolt ki 2+1-es akciót (az extra dobást kihagyta), majd a kimaradt magyar támadás után Krivacevicen fújtak védőhibát, de Hamilton kétszer is rontott a vonalról. Vajda kosarára két gyors kosárral válaszoltak a svédek, Svitek pedig időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben és megtörje az ellenfél lendületét (27-18). Két szépen végigjátszott magyar akció végződött kosárral – közte a svédek is betaláltak -, Vajda sarokból dobott triplája után időt kérnek újra az északiak (34-20).

1. NEGYED:

6-10. PERC: Továbbra is fegyelmezetten játszunk, ezzel pedig nem tudnak mit kezdeni a svédek. Mi közben a vonalról operálunk, Krivacevic értékesített három büntetőt, majd Horti dobott be egy ziccert. Hamilton válaszolt egy közeli kosárral (13-10). Ezek most Horti percei: bedobott egy büntetőt, megverte egy az egyben a védőjét a festékben, és kiharcolt egy támadó faultot is (16-10). Mozgalmas volt a negyed utolsó fél perce: Quigley két büntetőjére Egnell válaszolt egy erőszakos kosárral, az utolsó szó azonban a miénk volt, Honti duplája akadt be (20-12).

1-5. PERC: Megy a meccs! Fehérben a mieink, kékben a svédek. Mi vezethettük az első támadást Krivacevicé az első kosár. Egész jól indult számunkra a mérkőzés, 6-2-re is vezettünk az első percekben, de Halvarrson triplájával zárkóztak a svédek. Honti két bedobott büntetője következett, majd a két faultot is beszedő Eldebrink jelentkezett egy trojkával (8-8).

ELŐZETES

A csoportmérkőzéseit Sopronban vívó magyar válogatott elsődleges célja a győri középdöntőbe jutás. Stefan Svitek együttese hat hete készül együtt az Eb-re, ugyanakkor Quigley Allie-t csak pár napja engedte el a WNBA-ben szereplő Chicago Sky, így ő még csak nemrég kapcsolódott be a munkába.

„A svédek elleni pénteki nyitómeccsünk kemény lesz, mert ők a második hely favoritjai, atletikusak, jó bajnokságokban csiszolódnak, előttünk járnak valamelyest, de hazai pályán nem lehetetlen küldetés ellenük játszani” – mondta az MTI-nek Gáll Tamás szövetségi edző a pénteki ellenfélről.

A magyar válogatott kerete

 

Név Szül. idő Poszt Klub
CZANK Tímea 1986. jún. 10. 2 Aluinvent Miskolc
FEGYVERNEKY Zsófia 1984. szept. 29. 1-2 UE Sopron
HATÁR Bernadett 1994. aug. 24. 5 MKB Euroleasing Vasas
HONTI KATALIN 1987. aug. 24. 1-2 Beretta Famila Schio
HORTI Dóra 1987. ápr. 25. 5 Mersin Buyuksehir
KRIVACEVIC Tijana 1990. ápr. 08. 4 UE Sopron
QUIGLEY Allie 1986. jún. 20. 2 Wisla Can-Pack
RAKSÁNYI Krisztina 1991. szept. 26. 1-2 PEAC Pécs
SIMON Zsófia 1989. dec. 17. 2-3 UE Sopron
VAJDA Anna 1984. szept. 03. 4 Uni Győr
ZELE Dorina 1992. feb. 13. 2 ZTE NKK
ZSOVÁR Orsolya 1984. jún. 28. 1-2 UE Sopron

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik