Sport

Kosárlabda Eb: az egész világ a lányokra figyel

női kosárlabda válogatott (Array)
női kosárlabda válogatott (Array)

Csütörtökön veszi kezdetét a 2015-ös magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság.

Két ország, négy helyszín, nyolc párosítás – ezzel a napi programmal veszi kezdetét a 35. női kosárlabda-Európa-bajnokság Sopronban, Szombathelyen, Temesváron és Nagyváradon.

A számok bűvöletében maradva az ötös számjegynek jelen esetben nagyobb jelentősége van, hiszen a négy csoportban öt-öt válogatott foglal helyet, ahonnan csak az első három helyezett léphet tovább a középdöntőkbe.

A magyar válogatott a D jelű kvintett tagja, a mieink csak péntektől indulnak csatába a hűség városában, hiszen mi rögtön szabadnappal indítunk a tornán. A nyitó körben egyébként  pályára lépnek a címvédő spanyolok, épp Sopronban, őket a litvánok próbálják majd meglepni.

 Fotó: MTI

A magyar lányok egyébként feszített tempóban vívják majd a találkozókat, mivel négy nap alatt ledarálják mind a négy csoportmeccsüket, utána jöhet a középdöntő, persze ha jól alakul minden, ugyanis erős kvartettet kaptunk magunk mellé.

Gáll Tamás szövetségi edző a riválisokkal kapcsolatban elmondta, a svédek “a második hely favoritjai, atletikusak, jó bajnokságokban csiszolódnak, előttünk járnak valamelyest”, majd a litvánok ellen ki-ki meccsre lehet számítani, hiszen a két válogatott nagyjából azonos játékerőt képvisel. A spanyolok ellen a bravúr is kevés a sikerhez, míg a szlovákok bár gyengébbek tőlünk, nem szabad őket leírni.

A lehetséges folytatásról szólva a kapitány segítője közölte, a győri középdöntőben már nem lennének elvárások a csapattal szemben, amely onnantól már teher nélkül játszhatna.

Magyarország egyébként legutóbb 1997-ben rendezett Európa-bajnokságot, ám akkor igen szépen szerepeltünk: sikerült megcsípni a negyedik helyet Litvánia, Szlovákia és Németország mögött. Ez momentán a bravúr kategóriába tartozna, így azt kell mondjuk, egy pótselejtezős hellyel most is bőven elégedettek lennénk: a 28-án sorra kerülő budapesti döntő nyertese kvótát szerez a jövő évi riói olimpiára, míg a 2-5. helyezett indulhat egy év múlva az ötkarikás játékokat megelőző selejtezőtornán.

A magyar-román közös rendezésű viadalt egy valamiban biztos rekordot dönt. Az Eb-t a világon148, Európában 36 országban közvetítik majd, s ez a legmagasabb szám a torna történetében.

Női kosárlabda EB 2015, csoportkör, 1. forduló

A CSOPORT (TEMESVÁR)
17.00 Montenegró–Csehország
19.30 Ukrajna–Franciaország
Szabadnapos: Románia

B CSOPORT (NAGYVÁRAD)
17.00 Lengyelország–Törökország
19.30 Olaszország–Fehéroroszország
Szabadnapos: Görögország

C CSOPORT (SZOMBATHELY)
16.30 Lettország–Szerbia
19.00 Oroszország–Horvátország
Szabadnapos: Nagy-Britannia

D CSOPORT (SOPRON)
16.30 Svédország–Szlovákia (Tv: Sport2)
19.00 Litvánia–Spanyolország (Tv: Sport2)
Szabadnapos: Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik