Sport

Kilenc éve nem hajítottak ekkorát

Julius Yego (Array)
Julius Yego (Array)

Eddig azt hittük a kenyaiak csak futni tudnak. Kiderült dobni is. Julius Yego akkorát hajított gerelyével, hogy az túlszállt a felfestett szektoron.

A hétvégi birminghami Gyémánt Liga gerelyhajító versenyének utolsó sorozata hozta meg az igazi izgalmakat. Az olimpiai bajnok, trinidad és tobagói Keshorn Walcott vezetett addig 86,43-mal, megelőzve a kenyai Julius Yegót (85,95), aki eddig maximum Afrika Bajnokságokon villantott, amikor jött a nem sokat mutató cseh világbajnok, Vitezslav Vesely és 88,18 centis dobásával átvette a vezetést.

 

A többiek lebénultak, de az utolsó előttiként dobó Julius Yego sokkoló dobással válaszolt erre, 91,39 méterre hajította a gerelyt. Ez azon túl, hogy a világ eddigi legjobb eredménye, a norvég Andreas Thorkildsen 2006. június 2-i, 91,69 méteres dobása óta senki sem dobott ehhez hasonlót.

Igen ám, de Yego méretes hajítására senki sem számított, így a szervezők csak 90 méterig húzták meg a nézőket tájékoztató és a televíziós közvetítést segítő vonalakat, ráadásul a szektor határát jelző fehér csík is valahol 89 méter magasságában ért véget…

A kenyai gerelye bőven túlrepült az utolsó felfestésen, így a versenybírák azon kezdtek el vitatkozni, vajon belül landolt-e a szektoron, vagy kívül? A zsüri először úgy ítélte meg, kívül így érvénytelenítették a hatalmas dobást, majd húsz perc tanakodás és méregetés után később mégis érvényesnek találták a kísérletet. Szerintetek kint volt, vagy bent?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik