Sport

Európa-bajnok Szilágyi Áron

szilágyi áron (Array)
szilágyi áron (Array)

A magyar kardozó a montreux-i Európa-bajnokság fináléjában a német Max Hartungot győzte le.

Szilágyi viszonylag simán jutott el a negyeddöntőig, ahol a magyar kardozónak francia ellenfél jutott.

Vincent Anstett jó formában érkezett a párharcra, legalábbis ezt jelezte, hogy előzőleg a 2013-ban világbajnok orosz Venjamin Resetnyikovot búcsúztatta. Szilágyi ellen is jól vívott az elején, de a nyolcadik találatnál esedékes szünetig a magyar kardozó két tus előnyt harcolt ki. Ez ugyan még nem jelentős különbség, a pihenő után azonban Szilágyi egyre inkább belelendült. Többször jó ütemben indult, máskor pedig jól hárította Anstett akcióit és szépen támadott vissza, így egyre jobban elhúzott, és végül nyolctalálatnyi különbséggel győzött.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Az elődöntőben a címvédő, egyéniben ötszörös kontinensbajnok orosz Alekszej Jakimenkó következett. Az asszó első felében a magyar olimpiai bajnok parádézott, nagyszerű akciókat mutatott be, és 8-3-ra elhúzott. Az egyperces szünet után már 10-4-re is vezetett, de aztán valahogy megtört a lendülete, a támadásai lerövidültek, és a védései sem voltak már hatékonyak, Jakimenko pedig kihasználva a megingását 12-12-nél utolérte őt. A végén viszont megint bátran vívott Szilágyi, 14-13-as vezetése után egy szép védés-visszavágással fejezte be az asszót.

Utolsó asszójának elején mindkét oldalon akadtak szép akciók, aztán 6-5-ös vezetésénél Hartung akciójánál Szilágyi leszorult a pást végére, ahol el is csúszott. A német egyenlített, őt pedig ápolni kellett. Jobb bokáját tíz percig kezelték, majd a folytatásnál a német két gyors tussal meglépett. 6-8-nál következett az egyperces szünet, de a pihenő utáni első találatot is a német adta. Aztán ismét bátrabbá vált Szilágyi, nem kímélte magát, s amikor mert dinamikusan vívni, újabb szép akciókat mutatott be, aminek meg is lett az eredménye: 10-10-nél egyenlített. Aztán onnan már csak egy találatot kapott, miközben ötöt adott. Holott – amint az a nemzetközi szövetség közvetítéséből kiderült – továbbra sem volt rendben a bokája, egy-egy akció után sántikálva ment vissza a vonalra.

Szilágyinak korábban egyéniben egy harmadik helye volt Eb-n még 2011-ből. Emellett világbajnokságon is állhatott a dobogó harmadik fokán, mégpedig londoni olimpiai győzelmét követően 2013-ban, Budapesten.

A svájci kontinensviadalon a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Előzőleg bronzot nyert a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik