Sport

Bedaráltuk az osztrákokat a vb-selejtezőn

Hanga-Adam(960x640).jpg (Hanga Ádám)
Hanga-Adam(960x640).jpg (Hanga Ádám)

Női kéziseink 13 góllal győzték le Ausztriát világbajnoki-selejtezőn.

Németh András előzetesen hangsúlyozta, nem lehet kérdés, idegenben is nyerni kell. A kapitány kifejtette, noha az ellenfél nem tartozik az élvonalhoz, a tét nem kicsi: a párharc győztese vehet részt a december 5. és 20. között Dániában tartandó olimpiai kvalifikációs vb-n.

A mostani osztrák csapat nagyon messze van attól, amely az 1990-es években, illetve a 2000-es évek elején – javarészt honosított játékosainak köszönhetően – állandó résztvevője volt a világversenyeknek, és többször dobogós esélyekkel indult.
    
Öt percig Kristina Logvin révén tartották a lépést a hazaiak, majd az MTK-ban légiós Petra Blazek védte Kovacsicz Mónika ziccerét 2-4-nél. A jó védekezés aztán meghozta gyümölcsét: a hazaiak a 9. percben, 2-6-nál először kértek időt. Ezután áttértek vészkapusos játékra, de még Kiss Éva kapus is gólt lőtt nekik, majd a kapufát találta el. A 11. percben (!) már ismét időt kértek a házigazdák.


 Fotó: MTI

Komikus jelenetek is színesítették a meccset: az osztrák hálóőr többször akkor sem ért vissza a pályára a cserepadról, amikor már javában magyar kézen vándorolt a labda, így időnként üres kapura tudtak lőni a magyarok. 
    
Ahogy várni lehetett, nem volt azonos súlycsoportban a két válogatott, már a szünet előtt a kétszámjegyű különbség közelében voltak a vendégek, ráadásul Bíró Blanka két büntetőt is lábbal hárított. A 25. percben több poszton cserélt Németh, de “csak” nyolcgólos előnyt sikerült összegyűjteni.
    
A 37. percben lett 13-23, majd Bíró harmadik büntetőt is kivédte. Két újabb bekapott gól után időt kért Herbert Müller, hátha életet tud lehelni szétesett együttesébe. A magyarok változatlanul nagy kedvvel játszottak, az osztrákok elfáradtak. Erdősi Ildikó egymás után kétszer üres kapus gólt lőtt. A hajrában azért akadtak könnyelmű megoldások, kimaradt büntetők is, de nehéz volt már megfelelően összpontosítani a biztos vezetésnél.
    
A továbbjutás ezzel gyakorlatilag eldőlt, a jövő szombati (13.30 óra) győri visszavágó már csak formalitásnak tűnik. A vb-szereplés alapfeltétele annak, hogy a csapat kijuthasson a jövő évi riói olimpiára. Négy évvel ezelőtt a magyarok a selejtezőben kikaptak a németektől, ezért nem vehettek részt a rá következő vb-n és lemaradtak a londoni ötkarikás játékokról.

Eredmény – Női vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Ausztria-Magyarország 20-33 (11-19)
Stockerau, 400 néző, v: Florescu, Stoia (románok)

Gól: Magelinskas 5, Logvin 5, Grigaite 2, Grausenburger 2, Bidecevic 2, Engel 2/2, Dedic 1, Schindler 1, illetve Erdősi 7, Szucsánszki 6, Bulath 4, Kovacsicz 4, Tomori 4, Tóth 2/2, Triscsuk 1, Szamoránsky 1, Such 1, Mayer 1, Hornyák 1, Kiss (kapus) 1

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Such Nelli is feliratkozott a gólszerzők közé. Egy eladott labda után csúnyán mellé bombáztak a hazaiak (19-33). Az osztrák kapus azért szépeket véd itt a végén, de kaptunk egy hetest, amit megint kihagytunk. Az utolsó másodpercben kettős emberelőnyből betaláltak az osztrákok, 20-33, ez a vége. Nem kell izgulni a visszavágón.

51-55. PERC: Triscsuk végezhetett el hetest, de csúnyán fölé pattintotta. Mindkét oldalon sok most már a hiba, majd az osztrákok két hetest is bevágtak öt perc alatt (19-32).

46-50. PERC: Janurik állt be a magyar kapuba. Magelinskas találata után Tóth hetest hibázott, de Bulath góljával megint 16 van közte (16-32). A 17. osztrák találatot Schindler jegyezte.

41-45. PERC: Érthetetlen mit művelnek az osztrákok. Folyamatosan vészkapussal játszanak, de nem zavarja őket, hogy futószalagon kapják a gólokat: öt perc alatt Bulath, Erdősi, Kovacsicz majd megint Erdősi vette így be a kapujukat, miközben ők csak kétszer válaszoltak (15-31).

36-40. PERC: Remek labdaszerzés után Erdősi ejtése nagyon gyengére sikerült, de Bulath kapufás góljával már tíz van közte (13-23). Bíró Blanka kifogta a harmadik hetsét is, nagyon érzi az osztrákok gondolatait. Kovacsicz közben a léc alá helyzett, ahogy Szucsánszki is (13-25).

31-35. PERC: Logvin góljával kezdődött a második etap Szucsánszki lőtte meg a 20. magyar gólt. Hasonló forgatókönyv következett, egy osztrák gól, majd Bulath válasza, a különbség így nem változott (13-21). Erdősi Ildikó az ötödik találatát dobta meg (13-22).

Nyolc góllal megyünk a szünetben, innen várjuk a folytatást.

26-30. PERC: Szép szélső gólt dobtak a hazaiak, ez ellen nem tudtunk védekezni, majd bedaráltuk középen az egyik osztrákot, Mészárosnak így ki kellett ülnie két percre (17-10). Bíró Blanka már a második büntetőt fogta meg, bravó. Tóth Gabi révén ott a 18. magyar gól is, majd iszonyatos erővel fejbe dobta az egyik osztrák lányt. Hornyák Dóra volt eredményes, majd gyorsan kaptunk is egyet, így ér véget az első félidő (19-11).

21-25. PERC: Bulath szépen a hosszúba, majd Tomori is eredményes. Ez így sétagalopp lesz (17-8). Kaptunk egy gólt, majd szinte utána Bíró Blanka parádés védéssel vette el az osztrákok kedvét a lövéstől (17-9).

16-20. PERC: Kapufa után gólt dobtak az osztrákok, de ezzel csak faragtak a hátrányukból, majd emberelőnybe kerültünk. Tomori élt a lehetőséggel, megszerezte első gólját a meccsen (12-6). Szucsánszkira nem figyeltek középen, szépen be is bombázta a labdát a hálóba (13-6). Gyorsan berámoltunk nekik két gólt. Egyelőre nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy többen vannak támadásban – folyamatosan vészkapussal játszanak – 20 perc alatt csak hetet dobtak.

10-15. PERC: Megnyugtató az előnyünk, zongorázni lehet a különbséget a két csapat között. Szucsánszki góljával már 10-4 az állás. Szépen megszórjuk őket, egy gól itt, egy ott (11-5).

7-9. perc: Extra játékossal próbálkoznak az osztrákok támadásban, egyelőre bejön nekik. 3-5 után azonban rögtön meglőjük a hetediket is, majd egy labdaszerzés után Kiss Éva kapusunk mutatja meg, mi a legjobb ellenszer a hat az öt elleni játéknak – az üres kapuba emel. 3-7 után megint időt kérnek.

6-8. perc: Triscsuk és Szucsánszki révén megugrunk 4-2-re. Kimaradt helyzetek itt is, ott is, majd Erdős lövi be az ötödiket. 2-6 Időt is kérnek az osztrákok.

3-5. perc: Tomori egyenlít. Jól védekezünk, labdát szerzünk. Hornyákot döngölik földbe, a hetest Tóth Gabi értékesíti. 1-2

1. perc: A magyar válogatott kezdte a játékot, Szucsánszki Zita azonnal “testőrt” kapott. Az első lövésünkkel Triscsuk próbálkozik, de mellé ment. Az ellentámadásból Ausztria megszerzi a vezetést.

Előzetes: Decemberben Dániában kerül sor a női világbajnokságra. A torna győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán sorra kerülő olimpiai selejtezőn való szereplésre.

Éppen ezért rendkívül fontos az a párharc, ahol a vb-re való kijutás a tét, és ahol azt az Ausztriát kell oda-visszavágó alapú selejtezőn megverni. 2014 őszén, a hazai rendezésű Európa-bajnokság felkészülése jegyében kétszer is nagy különbséggel legyőzte a magyar válogatott a sógorokat. A két nemzet eddigi 54 összecsapsán 42-szer diadalmaskodtak a mieink, és csak 10-szer kellett fejet hajtani, így kijelenthető, ideális ellenfélnek tűnik az osztrák válogatott.

Ettől persze Stockerauban, az este 20:25-kor kezdődő odavágón semmiképp sem szabad elbizakodottan nekiállni. Élő szöveges közvetítésünket hamarosan elkezdjük, jó szurkolást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik