Sport

Gyárfás nem merte megmutatni a Komjádit

gyarfas-tamas(960x640).jpg (Array)
gyarfas-tamas(960x640).jpg (Array)

A sportvezető szerint a magyarországi vizes-vb-re szánt 49 milliárd forint visszafogott.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a nemzetközi szervezet alelnöke nyilatkozott a Mandinernek és tisztába tette a 2017-es vizes-vb-vel kapcsolatos anyagi kérdéseket. Mint mondta, nem nőttek a rendezési költségek, amikor áprilisban 25 milliárdról beszélt, akkor az az úszóarénára vonatkozott. A torna megrendezése 49 milliárd forintot tesz majd ki, ebből 10 milliárd áfa formájában visszajut a költségvetésbe – ez utóbbit Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos ecsetelte szerdán.

A más országokban rendezett világbajnokságokkal összehasonlítva a magyar beruházások visszafogottak – véli Gyárfás.


Fotó: MTI

„A pekingi uszoda legalább háromszor ennyibe került. Dubajban nyolcszor ennyiért építettek, persze ott márványból van a kerítés is. A hazai visszafogottságot többször tapasztaltam egyébként. Igyekeztem meggyőzni a döntéshozókat, hogy ha már egy sok emelet méretű épületet húznak fel a festői Duna-parton, a tetején legyen panorámaétterem is. Kár lenne kihagyni egy ekkora lehetőséget, rá lehetne látni az egész városra. Végül is legalább egy teraszt sikerült elfogadtatni. Ösztönöztem, hogy a pesti rakparton az út, amely jelenleg a Hélia szállóig tart, vezessen az új uszodáig, hiszen ez esetben a versenyzők autóbuszai nem a szurkolók között, a Népfürdő utcán keresztül érnének a helyszínre. Azt a választ kaptam, hogy az autóút-építés nagyon drága lenne, ahhoz alagutat kellene fúrni.”

Szóba került a Császár-Komjádi Sportuszoda is, amit Gyárfás nem mert megmutatni a FINA képviselőinek. Mindig talált valami kifogást, hogy ne menjenek oda, mert szerinte ez nem időszerű.

„Félreértés ne essék, imádjuk a Komjádit, ott nőtt fel több sikeres nemzedék, de mai állapota, látványa csak ártana a sportdiplomáciai erőfeszítéseinknek.”

Gyárfás Tamás szerint 2017-ben bebizonyíthatjuk, hogy nemcsak a sporteredményeink kiválóak, de rendezni is tudunk. Márpedig ez azért is lenne fontos, mert a vizes-vb utáni limai kongresszuson dől el, ki lesz a 2024-es olimpia házigazdája – a MOB június 10-én dönt arról, hogy kívánunk-e pályázni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik