Sport

“Csak” 39 milliárdba kerül a magyar vizes vb

dagaly-uszoda(210x140).jpg (Array)
dagaly-uszoda(210x140).jpg (Array)

A 2017-es vizes világbajnokság költségvetése összesen 49 milliárd forint lehet, ennek azonban mintegy 10 milliárdos része ÁFA formájában visszajut a költségvetésbe - mondta Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak.

“Két hete raktuk le az alapkövét Magyarország legnagyobb versenyuszodájának. Egyetlen fillérrel sem emelkedett az építkezés költsége, sőt, nem is fog emelkedni az építkezés során. Arra fogunk törekedni, hogy a részletes tervek, illetve az építkezés során esetleg csökkenteni is tudjuk a költségeket” – közölte a kormánybiztos.
   
Fürjes Balázs hozzátette: a félreértések abból adódtak, hogy összekeverték az ÁFA nélküli és az ÁFÁ-val növelt összeget, illetve az úszóaréna építési költségét, és minden egyéb, a környezetben, az angyalföldi-budapesti városfejlesztést jelentő költséget.


Fotó: MNSK

Az ÁFÁ-val kapcsolatban elmondhatjuk, hogy természetesen az állam az állami beruházás után ugyanúgy fizet ÁFÁ-t, mint mindenki más, csak ezt saját magának fizeti. Itt az ÁFA több mint 10 milliárd forint – mondta Fürjes Balázs.
   
A kormánybiztos kifejtette: az uszoda 21,4 milliárd forintba fog kerülni. A 12 ezres úszóarénában a világbajnokság idején lesz két 50 méteres versenymedence, illetve egy bemelegítő medence, egy műugró-medence, egy gyermekmedence és egy jacuzzi öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel. Így egy 66 ezer négyzetméteres alapterületű épület lesz, ami a legnagyobb magyar középület, a Parlament méretének négyszerese. Magassága pedig egy 15 emeletes épületének fog megfelelni.
   
Fürjes Balázs jelezte, ezen felül az összes tervezési költség 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátónak, az árvízvédelmi gátnak, a csatornavédelemnek a költsége, az épület visszaigazításának és a bontások költsége pedig összesen 14 milliárd forint lesz. Van egy tartalék keret is, ez 1,8 milliárd forint. Mindez együtt 49 milliárd forint – közölte a kormánybiztos.
   
A kormánybiztos szerint vannak olyan, a fővárost érintő tervek is, amelyek teljesen függetlenek voltak a vizes világbajnokságtól. A fővárosnak van egy Margitsziget Programja, amelynek keretében a főváros és a kormányzat közösen hozza rendbe a Hajós uszodát, a Komjádi uszodát, és a sziget északi részén valósít meg fejlesztéseket – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik