Sport

Szupernagyi 92 évesen végigfutott egy marathónit

Harriette-Thompson(650x433).jpg (Array)
Harriette-Thompson(650x433).jpg (Array)

Harriette Thompson 7:24:36 óra alatt ért célba a San Diegóban rendezett Rock 'n' Roll Marathonon. Ezzel ő a legidősebb nő, aki befejezett egy marathóni futóversenyt. Még hajrázott is.

Harriette Thompson néninek ez volt élete 16. Rock ‘n’ Roll Marathonja, s ahogy elárulta, a legnehezebb is. “Mindig egyre nehezebb lesz, de az idei egy nagyon rossz év számomra” – mondta a 92 éves és 65 napos hölgy arra utalva, hogy a férje januárban hosszú betegség után elhunyt, majd kezelni kellett a lábát egy gyulladás miatt.

“Nagyon örülök, hogy ennek ellenére be tudtam fejezni a mai versenyt” – tette hozzá. Az eddigi korrekordot a nőknél Gladys Burrill tartotta, aki 92 éves és 19 napos volt, amikor 2010-ben teljesítette a Honolulu Marathont.

Az egykori zongorista Thompson – aki korábban a világhírű Carnegie Hallban is játszott -, azt mondta: miközben fut, fejben régi, általa előadott darabokat játszik le. Már elmúlt hetvenéves, amikor egy jótékonysági felhívás hatására elkezdett marathónokat futni.

 Harriette Thompson 20 évet simán letagadhatna, alig néz ki 72-nek
Fotó: europress

“Akkoriban néhány ember meghalt a családomban rákban, s azt gondoltam, teszek valamit, hogy pénzt gyűjtsünk a kutatásokra” – emlékezett. “Amikor elkezdtem, úgy terveztem, hogy csak legyaloglom a távot, de mivel mindenki futott, így elkezdtem én is velük futni.”

Ahogy mondja, élvezi, hogy pénzt gyűjthet a rákkutatásra, és meggyőződése, hogy a versenyzés segít megőrizni az egészségét. “Nem hiszem, hogy még ma is élnék, ha nem kezdem el ezt a futás dolgot” – fogalmazott Harriette Thompson, aki maga is rákbeteg volt, de felépült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik