Sport

Contador lényegében megnyerte a Girót

Alberto Contador (Array)
Alberto Contador (Array)

Fabio Aru megint sokat hozott rajta, de nem eleget.

Az olasz Fabio Aru nyerte szombaton a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszát, de nem tudott elég időt hozni az utolsó alpesi etapon az élen álló spanyol Alberto Contadoron, aki így megtartotta vezető helyét.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Két rendkívül nehéz hegy magasodott a mezőny előtt a Saint-Vincent és Sestriere közötti 196 km-es etapon, amelyből az első jelentős részt ráadásul murvás úton kellett megtenniük a versenyzőknek. A 2008 után második Giro-diadalára hajtó Contador magabiztos előnnyel várta a szakaszt, ezúttal azonban megrogyott az emelkedőkön és öten is elszakadtak tőle. A kvintettből a második helyen álló Aru volt a legerősebb és a pénteki szakaszhoz hasonlóan ezt is megnyerte, ám hiába előzte meg közel két és fél perccel Contadort, a spanyol így is több mint két percet megőrzött előnyéből.

Az utolsó etapon hagyományosan nem történik érdemi esemény, amely az összetett sorrendjét befolyásolná, így Contador tulajdonképpen megnyerte a viadalt, azaz megőrizte esélyét, hogy megvalósítsa idei tervét, azaz a Giro-Tour duplázást. Erre legutóbb 1998-ban volt példa, akkor az olasz Marco Pantaninak sikerült ez a bravúr.

Eredmény – 20. szakasz, Saint-Vincent – Sestriere, 196 km, hegyi befutó

1. Fabio Aru (olasz, Asztana) 5:12:25 óra
2. Ryder Hesjedal (kanadai, Cannondale) 18 mp hátrány
3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx – Quick-Step) 24 mp h.
4. Mikel Landa (spanyol, Asztana) azonos idővel
…6. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 2:25 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Contador 84:03:30 óra
2. Aru 2:02 p hátrány
3. Landa 3:14 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik