Sport

Paralimpiaügy: “Keresztre vagyok feszítve”

Gömöri Zsolt  (Array)
Gömöri Zsolt  (Array)

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke mostanában nem alszik jól. Elmondása szerint "karaktergyilkosság" zajlik ellene épp. Végigmentünk a vádpontokon, és megkérdeztük azt is, mire fel a  "hecckampány" ellene? Nagyinterjú az elnökkel, aki két hét alatt nyolc kilót fogyott.

Elég sok a támadás Ön ellen, több hadszíntéren. Láthatóan nem nyugodt, bár egykori vívóként nyilván hozzá van szokva a parád-riposzthoz.

Keresztre vagyok feszítve. “Karaktergyilkosság” zajlik épp. Nem is érzem jól magam. Valahogy úgy érzem magam, mint Pelikán gátőr a Tanú című filmben, amikor Virág elvtárs kezébe nyomja a vallomása helyett az ítéletet. Csak a filmmel ellentétben itt ellenem folyik a koncepciós eljárás.

 

Van alapjuk a vádaknak?

Egytől egyig rosszindulatú rágalmak. Kiemelten közhasznú szervezet vagyunk. Az MPB Felügyelő Bizottság minden évben átvizsgál mindent. Bár ez nem kötelességünk, de még független könyvvizsgálói jelentést is készíttetünk.

Ez jó hír, mert akkor nyíltan beszélhetünk pénzről.

Persze. Az összes felügyeleti szervünk összes jelentése, minden, az utolsó fillérig fent van a honlapunkon. Bárki által elérhető.

Miből élt, amíg nem kapott fizetést az MPB-től?

2012-ben változott a jogszabály, akkor foglalt állást az elnökség amellett, a Magyar Paralimpiai Bizottság feladatai olyan mértékben megnövekedtek, hogy operatív elnökre van szükség. Addig vállalkozásaimból éltem és mellette elhivatottságból segítettem a parasportot.

Azt rebesgetik milliós fizetése van.

Sok mindent mondanak, írnak, hangzik el a televízióban, ami nem igaz. Nincs milliós fizetésem. 420 688 forintot keresek. Azt is pufogtatják, hogy volt képem elfogadni az elnökség által felajánlott hárommillió forint vissza nem térítendő munkáltatói támogatást, miután 17,5 millió forint állami jutalomban részesültem a londoni Paralimpiai Játékok sikereit követően. Valójában kronológiailag sem stimmelnek a dolgok.

Gömöri Zsolt elnök családi bútoraival rendezte be az irodát
Fotó: hír24/Berecz Valter

Miért is nem?

2012 január végén kaptuk lehetőséget az elnökségtől, hogy én és munkatársaim visszafizethessük a sok magyar állampolgár életét megkeserítő devizahiteleinket, hogy végtörleszthessünk. A londoni Paralimpiai Játékok 2012 szeptemberében volt. Az állami jutalmat pedig 2012 végén 2013 elején kaptuk meg, ha jól emlékszem. Majdnem egy évvel a munkáltatói kölcsön után.

Szemére hánynak egy buszt is, ami után szintén több millió forintot utalt át a szövetség az Ön cégének, a Balatorn Real Kft.-nek.

2010-ben már annyi versenyen vettek részt az MPB szervezésében a parasportolók, hogy az elnökség úgy döntött, kell egy busz. De akkor nem volt erre forrásunk. Ezért a cégem vett egy Citroen Jumpert és felszerelte minden szükséges akadálymentesítéssel.

Nem mondja! Ezek szerint – akkor még – társadalmi munkában elnökölt, honoráriumot sem vett fel a szövetségtől, ellenben még szponzorált is?

Akkor megtehettem. Hatmillióba került a busz, és további 800 ezer forint volt az akadálymentesítése. A megállapodás szerint cégem kedvezményesen bocsájtotta a szövetség rendelkezésére. A fenntartását, a költségeit a szövetség állta, csak a megtett kilométer alapján volt az elszámolás az MPB és a Balaton Real Kft. között. A busz bent állt a szövetségben 24 órás rendelkezésre állással. A gazdasági vezető nyilvántartása szerint időszakonként a Balaton Real Kft. leszámlázta a megtett kilométerek utáni meghatározott összeget, a szövetség kifizette.

Nyilván ezt is alá tudja támasztani dokumentumokkal, elnökségi határozattal.

Persze. A négy év alatt, amíg használták a sportolók, 2,9 millió forintot fizetett az MPB a cégemnek. Ha kiszámoljuk napi cirka 1700 forintos bérleti díjra jön ki, ami mondjuk ki, jutányos.

Most egy Fordot használ a szövetség, mi lett a Citroennel?

Ellopták sajnos. Az MPB-nek a szerződés alapján volt lehetősége odaadni ezt a buszt más sportszervezetnek is. Egyik alkalommal a Törekvés vívóklubnak térítésmentesen adtuk kölcsön. Vívóversenyre mentek, ezért előző nap elvitte az edző. Éjszaka ellopták a lakása elől. Feljelentést tett a zuglói rendőrségnél, ahol az értékmeghatározásnál a jegyzőkönyvvezető másfél millió forintot írt be. Amikor a rendőrség lezárta a nyomozást, szakértői vizsgálatot kértünk, aki erre a típusra és speciális felszereltségre menekülési értéken 3,1-3,3 millió forintos értéket határozott meg. 

A CASCO fizetett?

Nem, és ennek érzem is a felelősségét, mert éppen lejárt a biztosítás, és az MPB elfelejtette befizetni. A kárt nem akartuk a kölcsönvevő egyesületre terhelni, ezért a cégem a szerződés szerint kiszámlázta a kárérték alatti összeget az MPB-nek. A felelősség az enyém is volt. Az eset után a Balaton Real Kft. hatmillió forintért vett egy másik kisbuszt, egy felújított, 0-kilométeres, gyárilag akadálymentesített Ford Transitot. Azért, hogy az MPB-t anyagi hátrány ne érje, tavaly szeptember óta ugyanúgy, mint a régi, ez is itt áll a Sportok háza előtt és 0-24 órában használható, kulcs, forgalmi a munkatársaimnál.

Jól értem, hogy hat év alatt az Ön cége vett két autót cirka 12 millió forintért, ebből 3 millió forint megtérült a lopáskárból, 2,9-et kilométer alapján kifizetett az MPB. A fennmaradó résszel támogatja a magyar parasportot a kft.-je?

Igen. Most már a kisbusz biztosítását is a cégem fizeti, nehogy gond legyen egy esetleges elmaradásból, de a szervizelési költség és az adó sem terheli az MPB-t.

Akad itt még autóügy. Úgy hírlik 10 milliós luxusautót vett önnek a szövetség, és két alkalmazottnak is egy-egy ötmillióst.

Ebben is akad csúsztatás erősen. Egy Volkswagen Passattal, mint szolgálati autóval intézem a bizottság ügyeit. A híreresztelésekkel ellentétben nincs benne különösebb extra, sem bőrülés. Az MPB tulajdona, és személyes kapcsolataim révén 1, 8 millió  forintos kedvezménnyel vette részletre 7,5 millióért. A másik kettőre, a két Polora is jelentős kedvezményt kaptunk. A kettő együtt volt nagyjából hatmillió, kedvező részletfizetéssel.

Ezek szerint Ön patyolat tiszta, sőt, mindig is kínosan vigyázott, még gyanúalapot se adjon a visszaélésre. 2007 óta elnök, akkor miért ez a hirtelen támadássorozat? Hogyan kerülhetnek ki a szövetségből olyan dokumentumok, amely például megjelent a Borsban, és azt sejteti, mintha  a tenerife-i edzőtábor alkalmával kétmillió forintot túlszámlázott volna a szövetség, ráadásul még Ön és a gyermeke is ott nyaralt?

Azt az állítást is tételesen cáfoltuk már, és rágalmazásért meg is tesszük a lap ellen a jogi lépéseket. A felhánytorgatott kétmillió forint az edzőtábor előkészítése során végzett nyolc hónapos szervezési munka díja, amit az edzőtábor részéről kizárólagossággal rendelkező magyar származású szakember kapott.

Fotó: hír24/Berecz Valter

És a gyerek?

Az ő utazását én külön szerveztem és természetesen saját számlámról fizettem. Én a tábor megnyitásának előkészítése érdekében voltam kint teljes három napot és a zárásnál kellett még kint lennem az edzőközpont vezetőségével való egyeztetés végett az őszi és a 2016. évi program előfoglalása érdekében. 

Ki, vagy kik akarják “kitörni a nyakát”? Az a Sas Sándor, aki az immár erőemelőként a leghangosabban követeli a lemondását és még az ügyészségnek is levelet írt?

Maradjunk annyiban, sejtéseim vannnak. Novemberben rendezzük az erőemelő Európa-bajnokságot, ezért idén márciusban Mexikóban voltunk. A nemzetközi szervezetünk,az IPC előírja, hogy amellett hogy 25 naponta beszámolót kell írnunk az előkészületekről, a rendező országnak az előző kontinensversenyre ki kell menni, hogy megfelelően tájékozódjon a szervezést, a verseny lebonyolítás részleteit illetően. Ennek a költségeit, közel négy millió forintot, az IPC még novemberben, előre átutalta az MPB-nek. Mi másfél millióból csináltuk meg az utat, de még szinte le sem szálltunk két kollégámmal Ferihegyen már azt hallottuk, hogy luxusnyaraláson voltunk. Azóta áll a bál.

Az elmondottak alapján ez utóbbi nem tűnik erős támadási felületnek. Bár azt mondják, nem is ezzel van a gond, hanem hogy mindhárman kiruccantak Cancunba. Oda meg minek?

Közeledik a riói paralimpia és a brazilokkal elég nehezen megy az egyeztetés, erre volt ott lehetőségünk.  Célunk, hogy a tenerife-i edzőtábor mellett tengerentúli helyszínt tudjunk biztosítani sportolóinknak a felkészüléshez. Tenerife meleg égövi edzésekre kiváló, de ott van a hosszú repülőút és az időeltolódás, amire fel kell készíteni a versenyzőket. A teljes beszámoló, a tételes elszámolás fent van a honlapon.

Szép.

Az, de mondok akkor mást is. Mióta hallott először fajsúlyosabban a parasportról?

Talán a kétezres évek eleje óta van a köztudatban erősebben.

Valóban. Az első igazi visszhang, amikor a sajtóból majd kifolytunk az a 2004-es olimpia után volt. Akkor kaptak először az olimpiai sportolókkal megegyező eredményességi jutalmat a paralimpikonok. 2004-ben és 2008-ban a három legtöbb jutalmat kapó sportoló három paralimpikon volt, és eztán jött csak Janics Natasa, aki emlékezzünk, két aranyat és egy bronzot nyert Athénban. Na ez kiverte a biztosítékot a hazai sportéletben. 


Azt sugallja, ha nincs pénz az a baj, ha van, akkor meg az? Hogy alakult az MPB támogatása az elmúlt hét évben?

Jelentősen nőtt. Az MPB állami támogatása 2009-ben a sportszakmai támogatást tekintve 83,8 millió volt, 2015-ben sok munkával elértük a 343,4 miliót. Ezzel arányosan nőtt a feladatunk mennyisége is. Teszem hozzá ez azért is van, mert míg 2012 előtt több szervezet osztozott az állami támogatásokon, addig a sportfinanszírozás 2012-es átalakítása óta a MOB alatt az MPB egyfajta ernyőszervezet, a megszűnt FONESZ feladatiból is vettünk át. Mi is elkezdtünk tagozati rendszert létrehozni. Van látássérült,  mozgássérült, értelmi fogyatékos és hallássérült sportunk is. Megjelenik a diáksport is és a szabadidősport támogatása is. És van a versenysport, mint kiemelt célunk. Tavaly 103 sporteseményre utaztattunk versenyzőket.

De, ha ennyire útban van, miért nem adja át a helyét? Nem könnyebbülne meg, ha lemondana? 

Nem ilyen egyszerű azért ez. Amikor elnöknek választottak 2007-ben két alkalmazottja volt az MPB-nek, meg én foglalkoztam a parasporttal társadalmi munkában. Ma annyi a feladat, hogy nyolc alkalmazottunk van és nem unatkozunk, sőt, kevesen is vagyunk. Amikor elkezdtem, alig volt nemzetközi verseny, 10-15-re utaztak évente a sportolók. Tavaly 103 sporteseményre utaztattunk versenyzőket. Kollégáim áldozatos munkájával létrehoztunk valamit, amibe nem kapaszkodom, de nem is szívesen engedném el.

Honnan ez a fene nagy kötődés?

1991 óta, azaz 24. éve foglalkozom a fogyatékosok sportjával. Szekeres Pál, egykori vívótársam, barátom akkor szenvedett autóbalesetet. Deréktól lefelé lebénult. Külföldön érte a baleset, én voltam az első, aki kiment hozzá. Felépülése után én vittem ki Palit az első edzőtáborba és a kerekesszékes vívóversenyére. A mesterével, néhány barátjával akkor alapítottuk meg a kerekesszékes vívást Magyarországon. Segítettem. Majd megismertem azt a közeget, az emberi sorsokat, néhány emberrel szoros barátságot kötöttem és aztán már nemcsak a vívókat segítettem, hanem az ülőröplabdásokat, az erőemelőket is. Lelkesedésemet látva kértek fel a különböző pozíciókra. 2012-ig mindezt mindenféle juttatás nélkül tettem. 2007-ben egy pénzügyi, morális csődben vettem át az MPB-t. Azóta a sportra fektettük a hangsúlyt, integrálódtunk a MOB felé és nem zárkóztunk be a fogyatékosság irányába. Az MPB a támogatást nem azért kapja, hogy szociális támogatást nyújtson, hanem hogy a fogyatékos sportot szervezze.

Fotó: hír24/Berecz Valter

Furcsa amit mond. Sas Sándor most épp azokat a “szociális támogatásokat” rója fel Önnek, amit az elnökség a szövetség alkalmazottainak biztosít a költségvetésből. Dani Gyöngyi épp azért akarja lemondatni, mert mint mondja, ezek miatt elveszett a bizalom.

Persze. Lehet így is nézni. De az igazság ezzel szemben az, hogy költségvetésünket szigorú keretek között költhetjük csak el. Minden évben kevesebbet számolunk el az iroda működtetésére, mint amennyit a törvények megengednek. Egy szám: az állami támogatásnak csak 30 százaléka használható fel adminisztrációra. 2014-ben 29 százalékot költöttünk erre és 71-et sportszakmaira. 2015-ös évre a megemelkedett állami támogatás miatt az elnökség és a közgyűlés még szigorított ezen, 15 százalék lehet a működés. Az iroda költsége nem nagyon változik, így több jut a sportra. Felépítettünk valamit, amit bizonyos szereplők át akarnak venni. Nemcsak engem szólítottak fel lemondásra, hanem az alelnököt is, a teljes elnökséget és a Felügyelő Bizottságot. 

Ki ez az “érdekcsoport”?

Az látható, hogy a közvélemény és a sportolók fel vannak heccelve. Van 3-4 sportoló, aki anyagilag érintett ebben a káoszban, vannak, akik személyes sérelmükért bosszúéhesek, mert csökkent a támogatásuk, kikerültek a válogatottból. Érzékeljük a paralimpiai részvételre esélytelen sportágak törekvését is egy új pénzügyi elosztás érdekében a paralimpiai felkészülés során. Ez a társaság rendkívül aktív, mert érdekeltek. Az is elgondolkodtató, hogy kirobbantják a botrányt, ami után Szilágyi képviselő úr és Kunfalvi képviselő asszony azonnal sajtótájékoztatót tart.

Lehet, hogy nem is Önt támadják, hanem ez is csak politika, és 1-2 százaléknyi aktuális népszerűségi index emelkedés vagy csökkenés miatt Deutsch Tamás alelnököt?

Nekem címeznek mindent, de ugyanakkor mi hangzik el?

Deutsch Tamás mondjon le.

Ez az. Meg mondjon le mindenki, mert itt mindenki korrupt, tisztességtelen, kutyaütő.

Mégis, mit válaszol Dani Gyöngyi felszólítására? Lemond?

Mit mondok annak a sok telefonálónak, aki arra biztat, nehogy meghátráljak? Jogállamban élünk. A jogállamiságnak van egy eljárási rendje. A hecckampány kirobbanásakor felkértük a Felügyelő Bizottságot, hogy vizsgáljon meg mindent. Várjuk a jelentésüket, bár még az előtt, hogy ezt elkészítették volna, már lemondásra szólították fel őket is. Manapság ez lett a divat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik