Sport

A MOB nemzetközi igazgatóját összeesküvéssel vádolják

Gömöri Zsolt (Array)
Gömöri Zsolt (Array)

"Kiderült az igazság: a részletesen megkonstruált, elektronikus levelezést tartalmazó dokumentáció világosan bizonyítja, hogy sportvezetők és sportolók személyes sértettségekből és zavaros ambíciókból táplálkozó, hazugságokra és rágalmakra építő lejáratókampányt folytatnak a magyar fogyatékos sport ellen" - idézet az MPB közleményből.

Vasárnap 13 órától tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki honlapunknak nem sokkal ezelőtt adott exkluzív interjút. Többek között a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatóját, Nagy Zsigmondot is “személyes sértettségekből és zavaros ambíciókból táplálkozó, hazugságokra és rágalmakra építő lejáratókampányban való részvétellel” vádolja Gömöri. A bizonyítéknak vélt levelezést az MPB megjelentette honlapján

A Közleményt az alábbiakban módosítás nélkül, teljes egészében közöljük!

Többek között Nagy Zsigmondot vádolja Gömöri Zsolt
Forrás: mob.hu

A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye:

Kiderült az igazság: részletesen megkonstruált, hazug lejáratókampány zajlik a Magyar Paralimpiai Bizottság ellen!

Az MPB elnökének birtokába jutott, heteken át tartó elektronikus levelezést tartalmazó dokumentáció világosan bizonyítja, hogy sportvezetők és sportolók személyes sértettségekből és zavaros ambíciókból táplálkozó, hazugságokra és rágalmakra építő lejáratókampányt folytatnak a magyar fogyatékos sport ellen. Az MPB elnöksége rendkívüli ülést tart, a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul, tájékoztatja a történtekről a MOB-ot és az állami sportvezetést valamint etikai vizsgálatokat kezdeményez.

Az elmúlt néhány nap történései azt bizonyítják számomra, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság és annak vezetése ellen egy minden részletében megkonstruált, hazug lejáratókampányt folytatnak. Tisztában vagyok vele, hogy ez a határozott és kemény állításegyértelmű bizonyítékokat kíván.

Két napja, 2015. május 22-én, pénteken, egy terjedelmes, hetekre visszanyúló elektronikus levelezést tartalmazó dokumentációt juttattak el hozzám, melynek tartalma egyértelműen és kétségtelenül bizonyítja a lejáratási kísérletről szóló állításomat.

A levelezés lényeges részeit – és ezt a sajtóközleményt – a mostani sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozzuk az MPB honlapján.

A levelezés, a lejáratási kísérlet legfontosabb résztvevői:

  1. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója;
  2. Tamás Henriette Brigitta, 2009-ig az MPB munkatársa, később a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának szakértője, tanácsadója;

Zachár Attila, 2015 elejéig, amíg a bizottságot az MPB elnöksége meg nem szüntette, az MPB erőemelő szakbizottságának vezetője, több cég mellett az Invázió Centrum Kft. tulajdonosa;

Sas Sándor fekvenyomó parasportoló, edzője Zachár Attila.

A dokumentációban fellelhető levelezés hetekkel a megtervezett lejáratókampány kirobbantása előtt, április 15-én kezdődött. Ekkor tudta meg Zachár Attila, hogy szakbizottságát az MPB elnöksége megszüntette. Zachár ezt közölte Nagy Zsigmonddal, aki azt válaszolta, hogy jó volna megszabadulni az MPB elnökétől. Nagy egy, a magánéletét érintő rágalmazást vetett a szememre – magánéletébe egyébként teljesen alaptalanul kevert bele -, engem a magyar parasportot „jobbágysorban tartó” vezetőnek nevezett és javasolta egy MPB-n belüli informátor felhasználását.

Április 17-én Zachár Attillának Tamás Henriette felajánlotta saját kapcsolatrendszerét az ügy kapcsán a sajtó bevonására.

Április 22. és május 1. között két munkatársammal Mexikóban jártunk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) meghívására, az Erőemelő Európa-bajnokság szervezése kapcsán. Ezalatt az idő alatt az MPB irodájából számlák, szerződések, bizonylatok kerültek ki. Ezen dokumentumokat használják fel a lejáratókampány szervezői, hogy az MPB-ről valótlan állításokat tegyenek vagy valós tényeket hamis színben tüntessenek fel.

Május 3-án az RTL Klub, 4-én a Hír Tv „névtelen tévénézői információkra” hivatkozva „feldobta az MPB ügyeit”.

Május 12-én Zachár cégeinek ügyvezetője elkészítette a sportolói petíció vázlatát valamintaz MPB elnökének lejáratását célzó újabb iratot.

Május 13-án Zachár összeállította és egységesítette a lejáratás tervezetét, külön foglalkozott az MPB támogatóinak megkeresésével. Elkészítette a névtelen „sportolói levelet” is.

Május 14-én Zachár és ügyvezetője összefoglalta, milyen témákban kell még támadást indítani az MPB és annak elnöke ellen. Ebben az összefoglalóban már szerepelt a paralimpiai csapat tenerifei edzőtáborozásához kapcsolt hazug történet, amely hat nap múlva, május 20-án került először nyilvánosságra.

Május 14-én délután Sas Sándor vezetésével néhány sportoló átadta a „sportolói levelet”.

Május 15-én Tamás Henriette összeállította és megküldte Zachárnak az ügyészségnek szánt beadvány tervezetét, amit később még többször átdolgozott és május 19-én jóváhagyásra megküldött Zachár Attilának.

Május 19-én Zachár Attila összeállított egy újabb rágalmazó iratot az MPB elnökének, vezetőinek és alkalmazottjainak lejáratására.

Május 21-én egy parasportoló arról nyilatkozott, hogy megteszik a feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. Zachár Attila pedig elküldte a véglegesített feljelentés szövegét.

Május 22-én Zachár véglegesítette az újabb rágalmazó levelet, melyet a szövetségeknek és vezető kormányzati tisztségviselőknek terveznek elküldeni. Meghatározta azt is, hogy kinek küldjék el a levelet.

A fentiekben összefoglalt levelezés világosan és egyértelműen bizonyítja, hogy a parasportolókat, a fogyatékosok sportjában dolgozó edzőket, vezetőket és közvéleményt megtéveszteni szándékozó, részletesen megkonstruált, hazug lejáratási kísérletről van szó. A folyamatban résztvevők személyes sértettségei, indulatai egyértelműek. Tevékenységüket hazugságokra és rágalmazásokra építik és gátlástalanul használják fel saját céljaikra a parasport minden szereplőjét.

Május 26-án, kedden reggel 8.30-ra, rendkívüli elnökségi ülésre hívtam össze az MPB elnökségét. Az elnökség számára az alábbi javaslatokat fogom tenni:

  • az MPB elnöksége kérje fel Etikai és Jogi Bizottságát, hogy a dokumentációban szereplő minden, az MPB-vel hivatalos kapcsolatban levő személy és szervezet esetében vizsgálja meg, hogy tevékenységük megfelel-e az MPB által megfogalmazott etikai és jogi normáknak;
  • az MPB elnöksége juttassa el a teljes levelezést tartalmazó dokumentációt a MOB elnökének és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága vezetőjének;
  • az MPB elnöksége a dokumentációban szereplők kapcsán forduljon a rendőrséghez és az ügyészséghez.

Köszönöm a figyelmüket, az MPB elnökségének kedd reggeli, rendkívüli ülése után ismét tájékoztatjuk Önöket a fejleményekről!

Budapest, 2015. május 24.

Gömöri Zsolt

a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

A közlemény minden állítása írásos dokumentumokkal alátámasztott, ezeknek egy részét letöltheti itt: Levelzés részlet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik