Sport

Vajon ki nyeri a Közgép – A-Híd párharcot?

Szolnok, OSC (Array)
Szolnok, OSC (Array)

A Szolnok és az OSC csata feszült, minőségi ütközetet ígér a vízilabda OB1 döntőjében. Az első mérkőzést kedden, Szolnokon rendezik és hármat kell nyernie a győztesnek.

Rápillantottunk a Tippmix eheti ajánlatára. Kíváncsiak voltunk, lehet-e fogadni a vízilabda döntőre és ha igen, a matematikusok milyen esélyeket fogalmaznak meg a keddi első felvonás tekintetében. Nos, meglepően kevéssé bíznak az OSC sikerében, a vendégek győzelmére 5.10 az odds, a Szolnokéra 1.19, a döntetlenére (amely után 5 méteresek döntenek) 8.70.

 Vincze Balázs edző Szegeden már bizonyított
Fotó: MTI 

Érdemes hát az OSC-re fogadni. Kedden mindenképp. Már csak azért is, mert ugyan a nagy múlttal bíró OSC tavaly és az elmúlt évtizedekben pofozógép volt a bajnokságban, és csak néhány idősebb pólós „használta levezetésre” csupán, tavalytól egy csapásra lett pénz, és póló a XI. kerületben. Az A-Híd lett a főszponzor, Szegedet otthagyva állt a csapat mögé, így mára „más kávéház” a Kondorosi úti uszoda.

Jött Vincze Balázs vezetőedzőnek, és kiválóan dolgozott egész évben, rendkívül elhivatott társaságot kreált mostanra az OSC-ből. A korábbi hét egri játékos, Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Bundschuch Erik, Kovács Gábor, Kevin Graham és Salamon Ferenc az elődöntőben elégtételt vett, az Egert kettős győzelemmel búcsúztatta a csapat, hatalmas feszültség jellemezte a Bitskey-uszodában rendezett találkozót. (Az Eger nyolc év után először nincs a döntőben.)

 sokra hivatott csapa jött össze Újbudán
Forrás:oscwaterpolo.hu 

Ez az OSC nagyon harap, a fent nevezett játékosok mellett Decker Ádám, Joseph Kayes vagy a montenegrói Drasko Brguljan a rutint is erősíti.

Nekik is fontos a döntő. Kayes édesapja, Paul például a vízilabda szövetség Facebook-oldalán kérte az Eger elleni második elődöntő előtt: „Kérem, posztoljanak amennyit csak lehet Egerből, hogy itt Új-Zélandon is követhessék a szurkolók az eseményeket”, majd midőn az OSC továbblépett, ezt írta: „Köszönöm! Fantasztikus, hogy a fiam az első bajnoki aranyérméért küzdhet Magyarországon”. Való igaz, a korábban Szegeden játszó Kayes – akit nemrég jogerősen elítéltek egy szegedi kocsmai verekedés miatt – most játszik először döntőt.

Tele van olyan magyar pólósokkal az OSC, akik a válogatottság határán mozognak, akik kaptak már szerepet Benedek Tibortól és kaphatnak a jövőben is. Nagyon meg akarják mutatni, hogy ott lenne a helyük, ez lehet a mostani lendületük egyik alapja.

A BL-főtábla csak azért nem jött össze az OSC-nek, mert a végső selejtezőben a Szolnok állt az útjába, és akkor a szintén újjáalakuló, bivalyerőssé váló Dózsa a csapattagok rutinját és a meglévő játékkapcsolatokat (elsősorban természetesen Varga Dénes-Varga Dániel kapcsolatát) kihasználva még jobbnak bizonyult. Az első meccs döntetlenre végződött, Szolnokon két góllal nyert a hazai csapat.

 Varga Dénes a vízilabdázás Messije
Fotó: MTI 

A BL hatos döntőjébe jutott Szolnok, Cseh Sándor csapata, rutinból hozta a Ferencváros elleni második elődöntőt, Madaras Norbert pedig első magyar bajnoki aranyérmét szerezné, így vélhetően nagyon motivált lesz – mind olyan tényezők, amelyek meg a szolnokiak esélyeit növelhetik. Az is mellettük szólhat, hogy már rendeződni látszik a következő szezon csapata is, a nagyok közül mindenki aláírt, így a két Varga, Madaras, Vámos, Nagy Viktor és Decker Attila, valamint a három szerb válogatott is. Tóth Márton távozik majd (a Ferencvárosba), Fülöp Bence pedig érkezik a Honvédtól, túl nagy mozgás nem várható már, habár a montenegrói válogatott egyik bekkjének érkezéséről szólnak a pletykák.

Bár évek óta Szolnokon dolgozik a tréner, Cseh Sándor, mégis most lesz első igazi nagy megméretése. A Magyar Kupát megnyerték, éppen az OSC ellen (10-7), de a bajnoki arany lehet az a fokmérő, amely után végleg elismerhetik szaktudását, számára is nagy lesz tehát a tét.

Nagy lesz a tét a játékvezetőknek is, Molnár Tamás kinevezésével (ő lett a Játékvezetői Testület vezetése) a sporikra is nagyobb figyelem szegeződött, mindenki arra kíváncsi, a háromszoros olimpiai bajnok következetességre vonatkozó kívánalmai visszaköszönnek-e a bajnokikon.

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, döntő, 1. mérkőzés:

Szolnoki Dózsa-Közgép – A-Híd-OSC-Újbuda – kedd, 19 óra 15 perc (Digi Sport 1)
Szolnok, vezeti: Horváth Cs., Molnár P.

A második mérkőzést május 15-én, 20 órától rendezik az OSC otthonában, a harmadik találkozó május 18-án, 19 órakor lesz Szolnokon. 

Ha a három nyert meccsig tartó a bajnoki döntő ötödik mérkőzését – ha szükség lenne rá -május 24-én, vasárnap játszanák, alig pár nappal a Bajnokok Ligája hatos döntőjének kezdete előtt (az május 28-án kezdődik Barcelonában).

A bajnoki döntőket férfi és női vonalon is a Digi Sport közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik