Sport

Szigorította doppingszabályzatát a MOB

mészáros jános (Array)
mészáros jános (Array)

Többek közt új alelnököt is választott a Magyar Olimpiai Bizottság keddi évi rendes közgyűlésén.

A nem olimpia sportágak versenysportjáért felelős alelnöknek posztja a korábbi alelnök, Leyrer Richárd év eleji halálával üresedett meg, helyére Mészáros Jánost, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét választották meg.

 Fotó: mob.hu

A tanácskozáson a küldöttek egyhangúlag elfogadták a szervezet 2014-es működéséről készített beszámolókat. Ezek szerint a MOB  teljes tavalyi bevétele 11,7 milliárd forint volt, vagyis közel 23 százalékkal több mint 2013-ban. Az összeg döntő részét az olimpiai bizottság továbbutalta a sportágai szakszövetségeknek.

A közgyűlés jóváhagyta a 2016-os, Lillehammerben sorra kerülő II. téli ifjúsági olimpiai játékokon, az idén július 25. és augusztus 1. között Tbilisziben megrendezendő EYOF-on, valamint a június 12. és 28. között lebonyolítandó bakui Európa Játékokon részt vevő magyar csapat és küldöttség összetételét. Ennek alapján az első ízben kiírt Európa Játékokon 300 fős csapat, benne 200 sportoló képviseli majd a magyar színeket.

Módosították a MOB doppingszabályzatát. Amint Nagy Zsigmond, a szervezet nemzetközi igazgatója az MTI-nek elmondta, erre a jogharmonizáció miatt volt szükség. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanis 2013 végén módosította törvénykönyvét – ez a III. WADA  Kódex -, a változások pedig idén januárban léptek hatályba, s a Magyar Olimpiai Bizottságnak is követnie kellett saját szabályzatában ezeket a módosításokat.

Az egyik lényeges változás, hogy ha egy sportolónál első fokon, jogerősen szándékos doppingvétséget állapítanak meg, akkor a maximálisan kiszabható büntetés két évről négy évre emelkedett. Hosszabb lett a doppingvétségek és a mintavételek esetében az elévülési idő, amely nyolc évről tíz évre nőtt. Szintén új elem, hogy amennyiben egy doppingoláson ért versenyző, vagy abban szerepet játszó sportszakember töredelmes beismerő vallomást tesz, vagy részt vesz a hálózat felderítésében, akkor enyhíthető a büntetése.

Újabb arany fokozatú támogatóval, a Scitec Nutritionnel bővült a MOB szponzori csapata. A megállapodás értelmében a cég sportágspecifikus, zárt láncú táplálékkiegészítő rendszerrel segíti hat kategóriában a riói olimpiára készülő magyar sportolókat, valamint étkezési tanácsadással is ellátja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik