Sport

Magyar ezüst a kajak-kenu Eb-n

Lakatos Zsanett, Takács Kincső (Lakatos Zsanett, Takács Kincső)
Lakatos Zsanett, Takács Kincső (Lakatos Zsanett, Takács Kincső)

A Lakatos Zsanett, Takács Kincső 500 méteres kenus duó révén egy ezüstérmet szereztek a magyarok a csehországi Racicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben.

A Graboplast Győri VSE kettőse Eb- és világbajnoki címvédőként érkezett a viadalra, amelyen ebben a számban csak fináléra került sor, mert mindössze öt hajó nevezett. A magyarok jól kapták el a rajtot, de a fehéroroszok még jobban, és féltávhoz is a rivális érkezett elsőként.

Fotó: MTI

A második 250 méteren nem változott a sorrend, a fehéroroszok magabiztosan győztek, Lakatosék pedig a harmadik oroszokat egy hajóhosszal megelőzve értek másodikként a célba.

A többi döntőben a jobbára fiatal magyar versenyzők nem tudtak dobogós helyen végezni. Ötszáz méteren a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású kajakos kvartett nyolcadik lett. Ezren a Sarudi Alíz, Medveczky Erika kajakos duó a tavalyi ezüst után ezúttal hatodikként zárt. 

A hosszabb távon, ezer méteren a férfi kenunégyes – Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf és Korisánszky Dávid – ötödik lett a hat hajtó számláló mezőnyben. A Sarudi Pál, Forgó Christopher kenupáros hetedikként ért célba, az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna pedig (K-1) a nyolcadik helyet tudta elcsípni a rendkívül erős mezőnyben. 
    
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa Játékokat, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságot tekinti fő versenynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik