Sport

Derek Yorek, a hős apuka

Derek Yorek (derek yorek, )
Derek Yorek (derek yorek, )

A Boston Marathon után fél Amerika erről a fickóról beszél.

Azért szeretjük a Boston Marathont, meg úgy általában az ilyen megafutóversenyeket, mert azon túl, hogy az elit futók eldöntik egymás közt a helyezéseket, a háttérben csodás emberi történetek lapulnak meg. Ezek a sztorik bizonyítják, a maga szintjén Bostonban – de bármelyik maratonon – minden induló győztes, sőt, akár nagyobb sztár lehet, mint a 2013 után duplázó férfi első helyezett, az etióp Lelisa Desisa.

Rebekah Gregory csodálatra méltó történetéről már beszámoltunk. Ő az, aki két éve a robbantás során úgy megsérült, hogy bal lábát térdből amputálták, de idén protézissel teljesítette a 42 195 méteres távot. Most egy újabb gyöngyszemre találtunk.

 Derek Yorek bő egy mérföldön, egészen pontosan öt per, harminc másodpercen keresztül vezette a mezőnyt
Forrás:  facebook.com

Derek Yorek bár egész jó triatlonos volt, mésem tartozik a profi atléták közé. Az amúgy figyelemreméltó egyéni legjobbja tíz kilométeren 29:37, míg maratonon 2014-ben, Cowtownban 2:30,59-et futott. Rajta kívül ez akkor a “kutyát sem érdekelte”… 

Most jó fél órával gyengébb idővel, 3:04,57 -el, az összetett verseny 3334. helyén végzett, mégis elérte, hogy fél Amerika róla beszéljen. A texasi fiatalember azzal írta be magát a 119. Boston Marathon történetébe, hogy másfél mérföldön át, öt perc harminc másodpercen keresztül vezette a mezőny. Ezalatt mindenki azt találgatta, a sok etióp és kenyai menő előtt ki az a 162-es rajtszámú fehér ismeretlen és leginkább meddig bírja majd a tempót?

Derek Yorek leading Boston Marathon

Posted by Mike Yorek on 2015. április 20.

 

Aki valaha futott már maratont az tudja, az erő beosztása, a megfelelő utazósebesség megtalálása létfontosságú. Ha elrohanod az elejét, kiürülsz és nem bírod a végét. Nem lehet csodálkozni azon, hogy amikor a jó Derek az első mérföldön futott iramához képest sokkal lassabb tempóban bevánszorgott a célba azt nyilatkozta, ez volt élete legnehezebb versenye.

 Derek Yorek tempója folyamatosan lassult
Forrás: baa.org 

Természetesen Derek futása hatalmas vitát kavart. Az online hozzászólók egyik fele figyelem kereső idiótának tartja, aki öt perc hírnevet keresett és semmi keresnivalója nem volt az élen, ráadásul biztosan zavarta a legjobbakat. Mások, köztük a barátok és a családtagok adják az ellenpólust, szerintük fantasztikus tettet hajtott végre.

 

For those of you following this- here is my video running alongside Derek Yorek at Boston. It may make you sick to watch (camera work is very rough) but you can listen. I’m so proud. EPIC. #hesuckedupallthetalent***no Wellsley girls were harmed in the making of this video******yes, I tell my brother he’s beautiful***

Posted by Shannon Kellum on 2015. április 23.

 

Kérdés persze, mi célból rohant így az elején, mi értelme volt mindennek? 

“Azt hittem mintegy három mérföldön át képes leszek vezetni a mezőnyt. De számomra a kezdetektől szokatlanul gyors volt az iram, ezért csak 1,55 mérföldig bírtam”– mesélte Derek a futást követően, majd elárulta azt is, nem magamutogatásból sprintelt. Azt akarta, hogy az öt és két éves lányának feledhetetlen élményt szerezzen azzal, hogy ha csak rövid ideig is, de az országos televízióban látják apjukat . “Ez olyan különleges élmény számomra, amiben egész hátralevő életemben képes leszek kapaszkodni” – fogalmazott Derek. Hiába no, az ember a gyerekeiért sok mindere képes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik