Sport

Nekimennek Gyárfás Tamásnak

hornyák viktor (hornyák viktor, )
hornyák viktor (hornyák viktor, )

A már-már hurrikánszerű ellenszél sem ijeszti meg Hornyák Viktort, az úszás persona non gratáját. Hajdúszoboszlóról próbál harcolni az magyar úszósportban általa feltételezett szakmai, finanszírozási és vezetési anomáliák ellen. Elnöknek jelölteti magát.

Csütörtökön a Sport24.hu elsőként számolt be az elősorban a közösségi médiában zajló adok-kapokról. A “bokszmeccs”, a kék sarokban a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhelyt vezető Hornyák Viktor, a pirosban pedig a teljes Magyar Úszó Szövetség főszereplésével zajlik és elöljáróban leszögezzük, számunkra elég egyoldalúnak tűnik…

Hornyák úr, a nyolc gyermekes debreceni apuka, aki saját csemetéi közül ötöt is abban a kis csoportban edz, akik a Hungaro SPA-nak köszönhetően Hajdúszoboszlón leltek otthonra, másképp vélekedik.

Beszélgetésünk elején rögtön leszögezi, nem igaz, hogy a hétvégi Budapest Openen verbálisan és némi tetlegességgel – értsd összeért a fejük – is bántalmazta volna Turi György mesteredzőt. Rögtön hozzáteszi, érdekesnek találja, hogy a szövetség közösségi oldalán található tucatnyi őt elítélő levél között éppen az a Dr. Verrasztó Zoltán és Dr. Soós Csaba nem mondja el, írja le mi is történt valójában, akikre Turi mesteredző, mint tanú hivatkozott.

Idézet Turi György szövetségnek küldött leveléből

„2015. április 04.-én, a Budapest Open Kvalifikációs Bajnokság előfutamai után a nyílt utcán megfenyegetett. Miután erre sem reagáltam, tovább folytatta a szitkozódást, arcát az arcomhoz tolva, orosz nyelven szitkozódott és fenyegetőzött tovább. Edzőtársaim, kollégáim, Dr Verrasztó Zoltán, valamint Dr. Sós Csaba jelenlétében folytatta megfélemlítését, melyen kollégáim is felháborodtak.

Ilyen körülmények között nehezen tudom munkámat végezni, ahol a személyi biztonságom is veszélyben forog, de elsősorban a szakmai és emberi mivoltomban, tisztességemben gyaláznak, főleg közösségi oldalakon.”

Amúgy azt is állítja, csak “visszaütött”. Az egészet Turi kezdte, amikor vitakezdeményező-szándékú szakmai felvetései után lekóklerezte, megkérdőjelezte magyarságát stb. Hornyák edző alapvetően a vidéki úszósportért, a sportágban rejlő források nagyfokú budapesti központosítása ellen, az elavult Turi féle edzésmódszerek helyett – amiért kimondva, kimondatlanul Cseh László, Kozma Dominik és Bernek Péter is elhagyta egykori mesterét –  a Shane Tusup és más fiatal edzők által képviselt “új szél” elterjedése érdekében harcol.

Felveti azt is, miért kap a Kőbánya SC több, mint 40 millió forint támogatást a szövetségtől, míg kis klubja egyet. Még nincs több országos bajnokuk, és nincs is több kerettaguk: a Széles műhely összesen hét sportolóból áll jelenleg, ebből kettő darab utánpótlás kerettaguk van, egy 2001-es fiú, és egy 2002-es lány. Ő a jövőt jobban és helyben – értsd. vidéken – támogatná, mert csak az országos utánpótlás biztosíthatja a sportág hosszútávú sikerességét.

 A magyar úszósport legtehetségesebb 14 éves fiú versenyzői
Forrás: musz.hu

Azt sem érti, miért kap a 74 éves Kiss László szövetségi kapitány összesen, havi 2-2,5 millió forintnyi “fizetést”. Egy millióállami támogatást kap a kiemelt edzői programból – holott nem is edző -, továbbá a szövetségtől megbízási szerződés alapján. Neki ugyanis nincs tanítványa, az úszók a klubokban, klubedzőkkel készülnek, mint például az általa nagyra becsült Széles Sándor tanítványai is. 

Sorolhatnánk még a két órányi beszélgetés minden felvetett problémáját, az alapszabályellenes és általa törvénytelennek tartott rendkívüli közgyűlés összehívástól, a szövetség honlapján nem megjelentetett, vagy hiányos kötelező beszámolókon át, de nem tesszük, mert ezt Hornyák úr megteszi majd maga.

 A magyar úszósport legtehetségesebb14 éves leány versenyzői
Forrás: musz.hu 

Ugyanis a magyar állampolgár, egyébként ukrán felmenővel rendelkező edző-apuka elszánt és jelölteti magát a május 22-én esedékes rendkívüli tisztújító-közgyűlésen. Mint elnök. Mert miután március 25-i elnökségi ülésen Gyárfás Tamás és a teljes elnökség lemondott posztjáról, bárkinek lehetősége nyilik arra, hogy jelöltesse magát a megüresedett helyek valamelyikére. 

“A legutóbbi, 2012 decemberében tartott közgyűlésen egy jelölt volt, ezért nyílt szavazást tartottak. Hárman mondtunk nemet Gyárfásra. Én voltam az egyik. Két hete jelentettem be, hogy indulok az elnöki posztért. Ettől félnek. Azóta tart a lejárató kampányom. Kíváncsian várom, ha ellenjelölt és titkos szavazás lesz, milyen végeredmény születik majd” – fogalmazott Hornyák Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik