Sport

Lenyomnánk Barcelonát

vizes-vb 2021 (vizes-vb 2021, )
vizes-vb 2021 (vizes-vb 2021, )

A legutóbbi, katalán vizes-világbajnokságot 4,53 milliárdan nézték szerte a nagyvilágban. Gyárfás Tamás e téren is nagyot alkotna.

“Két év múlva Budapestnek az ötmilliárdot kell megcéloznia” – mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017-es budapesti vb szervezőbizottságának vezetője. “A sportesemény költségvetése 85 millió dollár, vagyis hozzávetőleg 23 milliárd forint, ebből kell 2017. március 31-re felépíteni a 18 ezer férőhelyes úszókomplexumot a Dagály fürdő területén” – mondta Gyárfás Tamás a lapnak.

 Ha ilyen lesz, csodás lesz az új uszoda
Fotó: musz.hu 

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a költségvetés 90-95 százalékát a sportlétesítménnyel kapcsolatos kiadások mellett az infrastrukturális fejlesztés emészti fel, vagyis az uszoda felépítésén túl az útburkolatok javítására, a tömegközlekedés átszervezésére és a tereprendezésre is költeni kell. 

Egy ilyen kaliberű sportesemény esetében nemhogy pozitív pénzügyi mérleggel, még nullszaldóval sem lehet, és nem is kell tervezni, a kiadások felénél több nem valószínű, hogy visszajön a bevételekből. Egy sikeres rendezés esetén a vb 16 napja viszont felbecsülhetetlen érték az országimázs terén, a felépülő uszoda pedig nemcsak a verseny-, hanem a szabadidősport fellegvára is lehet a következő negyven-ötven évben – tette hozzá. 

 Az úszók már nagyon készülnek
Fotó: MTI 

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint a hasonló sporteseményeken jellemzően 7–12 százalék a külföldi szurkolók aránya, ők átlagban 4-5 napot töltenek az adott városban és fejenként 1000 eurót költenek. A szakember úgy látja, ha csak 200 ezer látogatója lesz a budapesti vizes vb-nek, s abból 20 ezer érkezik a határokon túlról, lehet 100 ezer vendégéjszakával és nagyjából hat milliárd forint összbevétellel kalkulálhatnak a szállodák, vendéglátó helyiségek, túrisztikai célpontok a két hét alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik