Sport

Áll a bál az Öbölátúszás körül

öbölátúszás (öbölátúszás)
öbölátúszás (öbölátúszás)

Több mint 20 éve Németh Zsolt szervezi az általa levédett eseményt, de idén hirtelen egy másik cég kapta meg a jogot. Most veszekednek.

“Idén sokkal jobb lesz az Öbölátúszás, mint valaha” – hirdeti oldalán az ilovebalaton.hu, majd cikkükben rögvest az elején gyalázzák kicsit a múltat. Idézzük: “Aki rendszeresen részt vett az Öbölátúszáson, nyilván látta a trendeket: egyre kaotikusabb lett a szervezés, a rendezvény nem tudott megújulni, ennek megfelelően a nevezők száma is csökkent. Tavaly már olyan biztonsági problémák merültek fel, hogy a versenyt csak az I love Balaton eszközeinek a segítségével tudták lebonyolítani az akkori szervezők. Végre megint száz százalékos lesz a biztonság. Az úszás más sportágakhoz viszonyítva jóval veszélyesebb terep, ezért sokkal nagyobb óvatosságot, odafigyelést, precizitást igényel, mint eddig.”

 Németh Zsolt eddigi szervező nem mellesleg a magyar nyíltvizi úszás megalapítója
Fotó: facebook.com 

Állításuk szerint éppen ezek miatt az anomáliák miatt gondolkodott el Tihany és Balatonfüred önkormányzata a folytatásról, és arra jutottak, hogy az idén július 19-re (esőnap augusztus 2.) tervezett eseményt nem Németh Zsolt szervezi, hanem az I love Balaton kapja meg a jogot. Mindezt szerdán egy sajtótájékoztató keretében jelentették be Balatonfüreden, meg további “őrült jó dolgokat” is, úgymint, hogy az eddigi megszokottól épp ellenkezőleg, a rajt a tihanyi hajóállomás strandján, a cél pedig a balatonfüredi Marina Hotel előtt lesz…

Igen ám, de az eddigi szervező a bejelentés után szót kért. A veol.hu oldalon azt állítja: sem a tihanyi, sem a füredi önkormányzatnak, sem pedig az új rendezőknek nincs joguk Öbölátúszásnak nevezni a rendezvényt, mivel az saját, ezen a néven levédett eseménye.1992 óta mindig is ő szervezte, önkéntes csapattal 5000 embert biztonságosan versenyeztetett évente, ahol az úszók 95 százaléka amatőr volt, 80 százalékuk mellúszásban tempózta át az öblöt.

 Ki hitte volna, de az úszók közül sokan ragaszkodnak az eddigi szervezőhöz és a tihanyi látképhez is
Fotó: MTI 

A jogi kérdésen túli éppen ez jelenti szemében a szakmaiatlanságot, ugyanis elmondása szerint az úszás irányát nem lehet csak úgy hipp-hopp megváltoztatni, mert az kifejezetten veszélyes. A Balatonon az uralkodó szél iránya észak–északnyugati, így ha az eddig megszokottakkal ellentétben visszafelé kell úszni, akkor az amatőr úszóknak “árral szemben” kell úszni, ami sokkal fárasztóbb, ergo többen fogják feladni, kevesebb embernek lesz sikerélménye.

Megjegyezzük, az Öbölátúszások 1992 óta Németh Zsolt és a több ezer úszó által írott történetében eddig semmilyen baleset nem történt. Ezt nem lehet a véletlen számlájára írni. Egy olvasói hozzászólás pedig egy másik, nem elhanyagolható szempont miatt védi az eddigi rendezőt: “Sajnos pont a lényeg veszik el az úszásirány megváltoztatásával, hiszen az Apátság ezer arca volt úszás közben az ajándék!!!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik