Sport

Gyorskorcsolya: ezüstérmes a magyar váltó a vb-n!

Liu Shaolin Sándor (liu shaolin sándor, )
Liu Shaolin Sándor (liu shaolin sándor, )

Ezüstérmet nyert a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású magyar váltó a Moszkvában rendezett rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon vasárnap.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar négyes mindössze 44 ezredmásodperccel kapott ki a kínai kvartettől. Harmadikként a hollandok zártak a magyaroktól közel három tizeddel elmaradva, míg a finálé negyedik résztvevője, a dél-koreai staféta messze leszakadva lett utolsó a futamban.

A magyarok második érmüket nyerték Moszkvában, ugyanis szombaton Liu Shaolin Sándor 500 méteren szintén második lett.


Liu Shaolin Sándor akcióban
Fotó: Europress Fotóügynökség 

“Folyamatosan változott a pozíciónk, voltunk elsők, másodikok és harmadikok is. Az utolsó váltásnál harmadikként indultam és az utolsó kanyar bejáratánál sikerült belülről megelőznöm az összetettben élen végzett holland Sjinkie Knegtet” – idézte fel a váltó fináléját az MTI-nek Liu Shaolin, aki szerint az volt a legfontosabb, hogy mind a négyen magabiztosan korcsolyáztak.

A Sportország SC 19 éves versenyzője beszélt szombati második helyéről is, ahol csak a címvédő, tavaly a szám olimpiai ezüstérmese, Vu Ta-csing tudta megelőzni. Elmondása szerint nagyon nehéz futam volt, mert Vu megpróbált ellépni, így rohannia kellett utána, miközben arra is figyelnie kellett, hogy a másik kínai, az 1500-on szintén olimpiai ezüstérmes Han Tian-ju hátulról ne előzze meg.

“Nagyon jó felkészülést zártunk, ezért nagy reményekkel érkeztünk” – mondta Liu shaolin, aki elárulta, még egy hétig edzenek, aztán hosszabb pihenő következik a számukra.

Vasárnap rendezték a női váltók helyosztóit is, a Lajtos Szandra, Heidum Bernadett, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta magyar kvartett az öt csapatot számláló fináléban utolsóként ért célba.

Egyéniben az 1000 méter küzdelmeit bonyolították le, ezen a távon mindhárom negyeddöntőben érdekelt magyar, Knoch, Liu Shaolin és Heidum harmadikként zárt futamában, így egyikük sem jutott tovább. Heidum 10., míg a helyosztó futamát megnyerő Jászapáti Petra 21. lett ezen a távon, Liu Shaolint 12., Knochot pedig 13. helyre rangsorolták.

Liu Shaolin többek között az 500-on nyert ezüstérmének köszönhetően hatodik lett a pontversenyben, így indulhatott a legjobb nyolc versenyzőt felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben, melyben szintén hatodikként ért célba, azaz 31 pontjával hatodik lett összetettben. A nőknél a dél-koreai Csoj Min Dzseong, a férfiaknál a holland Sjinkie Knegt nyerte a pontversenyt.

A férfiak kiváló eredményeinek köszönhetően a jövő évi vb-n már három magyar versenyző indulhat az egyéni számokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik