Sport

Eb-ezüstöt nyertek a magyar gyorskorisok

Heidum Bernadett (heidum bernadett, )
Heidum Bernadett (heidum bernadett, )

Ezüstérmet nyert a magyar férfi váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán, Dordrechtben. A női váltó bronzérmes lett.

A nemzetközi szövetség (ISU) honlapja szerint a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba alkotta staféta a rajt után az élre állt, ám az 5000 méteres táv egyharmadához érve visszacsúszott a harmadik helyre a hollandok és az oroszok mögé. A magyarok ezt a pozíciót az utolsó előtti körig tartották, akkor azonban az oroszok megelőzték a hollandokat, akik mellett a magyarok is elszáguldottak, és másodikként értek célba.

A Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összetételű csapat a döntőben nagyot csatázott az olaszokkal a dobogós helyezésért. A két együttes korcsolyázói a 3000 méteres táv rajtjától végig fej fej mellett haladtak, a célba azonban a magyarok értek valamivel korábban. A győzelmet nem lehetett elvenni az oroszoktól, mögöttük a házigazda hollandok stafétája lett a második.

Darázs István, a MOKSZ gyorskorcsolya-ágazati sportigazgatója dicsérettel illette a magyar váltókat:

“Nagyszerű teljesítmény volt, ahogyan a két Eb-újonccal felálló női csapatunk maga mögött tudta tartani az olaszokat, mint ahogy a férfiaké is remek eredmény. Különösen úgy, hogy az utolsó váltásnál teljesen szabályos eszközökkel sikerült maguk mögött tartani az egyéni összetett Európa-bajnok Sjinkie Knegttel induló hollandokat” – nyilatkozta az MTI-nek, hozzátéve: egyéniben Knoch Viktortól és Liu Shaolin Sándortól legalább egy érmet vártak volna valamelyik távon.

Knoch Viktor a hetedik, Liu Shaolin Sándor pedig a nyolcadik helyen zárta egyéni összetettben. Vasárnap az 1000 méteres versenyben Knoch és Liu Shaolin egyformán B döntős volt, ahol előbbi győzött, utóbbi pedig harmadik lett, ez a táv összesített eredménysorában ötödik és hetedik helyet jelentett.

Mivel szombaton 1500 méteren mindkét versenyző A döntős volt – Knoch ötödik, Liu Shaolin hetedik lett az ezen a távon nyolcas fináléban -, majd 500-on Liu Shaolin nyerte a B döntőt, azaz ötödikként zárta a táv küzdelmeit, mindketten részt vehettek a három táv alapján kialakult összetett eredménysor első nyolc helyezettjét felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben. Ebben Knoch hetedikként, Liu Shaolin pedig nyolcadikként ért célba.

A nőknél 1000 méteren egyéniben csak Heidum Bernadett volt érdekelt, de a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült.

Eredmények

férfi váltó (5000 m):
1. Oroszország (Viktor An, Vlagyimir Grigorjev, Szemjon Jelisztratov, Dmitrij Migunov) 7:04.153 perc
2. MAGYARORSZÁG (Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba) 7:04.492
3. Hollandia 7:04.850

női váltó (3000 m):
1. Oroszország (Jemina Malagics, Jekatyerina Strelkova, Szofija Proszvirnova, Jekatyerina Konsztantinova) 4:18.084 perc
2. Hollandia 4:18.174
3. MAGYARORSZÁG (Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra) 4:18.658

Ajánlott videó

Olvasói sztorik