Sport

Íme a példa egész Magyarország számára

Zengő Zoltán (zengő zoltán, michelisz norbert, )
Zengő Zoltán (zengő zoltán, michelisz norbert, )

A Forma-1-ben az a kissé leegyszerűsített mondás járja, hogy a siker harmadrészben oszlik meg a gumi, a motor és a pilóta közt. Vajon ez a képlet hogyan fest Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport esetében?

Ha feltesszük a kérdést, kit ismersz jobban, Michelisz Norbertet vagy Zengő Zoltánt, a Zengő Motorsport tulajdonosát, nyilván tízből kilenc a “WTCC kisvilágbajnokának” nevét mondja. Holott a két ember karrierje szinte elválaszthatatlan, pont, mint a kirakat és a kirakatrendező – egyik nélkül a másik semmit sem ér. A Playboy januári számában olvasható interjúból legalábbis ez ederül ki.

 
Zengő Zoltán (balra) és Michelisz Norbert együtt erősödött bele a nemzetközi autóversenyzésbe
Fotó: zengomotorsport.hu 

“Kilenc éve elindultunk egy tehetségkutató versenytől és most, 2014 végén a Túraautó világbajnokság abszolút negyedik helyéről, lehetséges gyári szerződésről beszélgetünk Norbival kapcsolatban. Ehhez kellett egy csapat, aki potenciált látott egy kedves, tehetséges és nagyon gyors pilótában. A karrier, amit Norbival befutottunk, egyedülálló, példaértékű egész Magyarország számára. Ezért az elmúlt évek különböző állomásainál, különböző százalékos arányokat lehet felállítani. Eleinte a csapat szerepe dominánsabb volt, mint Norbi tudásáé vagy személyes varázsáé. El kell ismerni azonban, ez a tudás és varázs párhuzamosan húzta fölfelé a Zengő Motorsportot is. Ezért azt mondom, a karrier kezdetén az arány 70:30 volt, hat évvel ezelőtt már 60:40, 2-3 éve pedig átfordult 40:60-ra. Ugyanis Norbi az évek alatt önálló márkává érett lett. Ma már olyan tudással, tapasztalattal know-how-al van felvértezve, hogy bárhova viszed, bármilyen autóba ülteted, nagy valószínűséggel a legtöbbet fogja kihozni belőle” – fogalmazott Zengő Zoltán az interjúban.

Mivel Michelisz Norbertet az idei abszolut 4. helye után bombázzák a gyári ajánlatokkal, a hírek szerint három út áll a páros előtt. Vagy mennek tovább együtt, vagy sportszakzsargonnal élve a „nagyok kivásárolják” Micheliszt a magyar privátcsapatból. 

 
A Zengő Motorsportnál 2013-ben váltotta a BMW-t a Honda 
Forrás: zengomotorsport.hu 

“Tény, elértük a korlátainkat. Addig tudtunk elmenni, amit önerőből képesek voltunk megoldani. Ebben az évben nem hogy a határainkat értük el, hanem túl is szárnyaltuk a realitást. Tovább lehetne lépni még több pénzzel, még több segítséggel, de mi eddig mindent piaci alapon értünk el, és a magyar piacnak is meg vannak a korlátai. Ellenben, ha úgy alakul, hogy Norbi nélkülünk megy tovább, a Zengő Motorsportnak három alternatívája van. A: becsukja a kaput a WTCC-ben, – ez a legrosszabb. B: megpróbálja a csapatot és a megszerzett tudást eladni egy külföldi versenyzőnek. C: találunk egy olyan tehetséget, akit újra fel lehet építeni. Jelen esetben nem látok erre alkalmas pilótát, ezért a kettes szcenárió a realitás, de két éven belül el tudok képzelni egy újabb „Norbit” – enged bepillantást a közeljövőbe a Zengő Motorsport tulajdonosa. 

De vajon milyen érzés az, amikor az ember felépít, felnevel valakit, aki azután tehetségénél fogva túlnő a mesteren, annak lehetőségein és továbblép?

“Vegyünk egy életszerű példát. Belefektetsz energiát a gyermekedbe, elkezded rákölteni a pénzedet, neveled, taníttatod, ruháztatod, formálod. És ha jól végezted a dolgokat, akkor okosabb lesz nálad. Az tölt el boldogsággal, ha látod, hogy miután elköltözött, boldog, sikeres lesz, megállja az életben a helyét. Ad abszurdum tud segíteni neked. Ki lehet kérni a véleményét, lehet vele vitatkozni, beszélgetni, szellemi frissességet ad. Egyre ritkábban látod, de mindig tudni fogja, hogy honnan jött és számíthat rád. Mert akkor vagy sikeres menedzser, ha az, akit felnevelsz, túl tud nőni rajtad” – fogalmazott Zengő Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik