Sport

Ernests Gulbis: Nem vagyok egy nagy teniszrajongó

A lettek éljátékosa a legnagyobb sztárja az idei Tennis Classicsnak. Remek, cseppet sem unalmas fickó, aki mindenkivel készséges volt hétfő este, pedig néha vannak csípős megjegyzései.



Phillip Kohlschreiber jobbján

Fotó: Dobos Sándor/Sport24

Pár évvel ezelőtt berobbant a lettek klasszisa az élvonalba, aztán jött egy visszaesés. Idén egész jó éve volt, ezt már önmagában jelzi az a tény, hogy a Roland Garroson érte el eddigi legjobb Grand Slam-eredményét: bejutott az elődöntőbe, méghozzá Roger Federer legyőzésével. Ő az első lett teniszező, aki a világranglista első tíz versenyzője közé került, idén júniusban.

Ernests Gulbis gazdag családból származik (sokak szerint így a pályán tanulta meg, hogy bizonyos dolgokért meg kell küzdeni), édesapja üzletember, édesanyja színésznő volt, akik fiukat Ernest Hemingwayről nevezték el. Sok nyelven beszél, remek humora van, de sajátos játékstílusa is, sokan Marat Szafinhoz hasonlítják. Szeret ütőket törni, és beszólt már a topjátékosoknak is: szerinte a négy nagy (Federer, Djokovic, Nadal, Murray) unalmas fickók, de azt is megjegyezte egy alkalommal, hogy a TOP 100-ból alig ismer valakit.

Hány szelfit lősz egy évben? – kérdeztük a sokadik fotó után a hétfő esti sajtóbeszélgetésen.

Magamnak egyet sem, de ha megkérnek, hogy készítsünk egy fotót, akkor természetesen igent mondok.

Például odahaza, Lettországban, amikor arra jársz. Azt jól sejtjük, hogy te vagy a legnépszerűbb sportoló hazádban, igaz?

Nem igazán értem ezeket a szavazásokat, de az igaz, hogy rendszeresen szavazhatnak az interneten a legnépszerűbb, legismertebb sportolóra, és a legjobbra is. De nem követem ezeket, illetve elolvasom a végeredményt, de azon túl annyira nem érdekel.

De te vagy a legismertebb.

Igen, de ez csak egy szavazás, semmi több.

No, és kik a legnagyobb ellenfeleid egy ilyen szavazáson?

Nem igazán tudom.

Azért követed a lett sportélet történéseit?

Persze, de csak szőrmentén. Nyilván nagyon örülök, ha a fociválogatott nyer, ha a sportolók olimpiai érmeket szereznek…

… de a te világod a tenisz.

Nem, az én világom én vagyok. Most épp teniszezem, így a tenisz tölti ki a mindennapokat, de ez csak egy állapot. Nem vagyok egy nagy teniszrajongó, nem nézek meccseket. Magamra koncentrálok.

Fotó: Dobos Sándor/Sport24

És milyen a te világod? Őrült?

Mit jelent az, hogy őrült? Valakinek lehet, hogy őrült a világom, másoknak meg túl nyugodt.

Ha nem a teniszt választottad volna, mit sportolnál szívesen?

A szüleim vittek le edzésre, gyerekkorban az ember még nem választ. Az igaz, hogy aztán tetszett és ott maradtam. De ha fociedzésre vittek volna, lehet, hogy focista lennék.

Akkor a maradás jó döntés volt?

Ki tudja?

Csak te tudhatod.

Azt hiszem, még nem tudom.

Először jársz Budapesten?

Budapesten igen, de jártam már Magyarországon, Davis-kupa meccset játszottunk, egy kisvárosban, valahol a határ mellett (ez a város Nyíregyháza volt két éve – a szerk.). Kevés olyan nagyváros van Európában, ahol még nem jártam, így szeretnék egy kicsit körbenézni.

Milyen volt a szezonod?

Mindig lehetne jobb, ez most is így van. Az év első fele jól sikerült, a második kevésbé.

Érdekes szezon volt ez a teniszrajongók számára?

Szerintem abszolút. Lett két új Grand Slam-győztesünk például, ami mindannyiunknak egy példa arra, hogy elérhető a siker, le lehet győzni a nagyokat. Szóval jó év volt, de a következő még érdekesebb lesz.

Milyen a kapcsolatod a top játékosokkal?

Mindegyikőjüket tisztelem, és szeretném legyőzni őket. Azt hiszem, nagyon nehéz igaz barátságot kialakítani a tenisz világában, egyébként sem könnyű. Nem is nagyon törekszem rá. Illetve ez nem igaz, mindig keresem az új barátokat, de nagyon nehéz megfelelő kapcsolatot kialakítani. Mindenki csinálja a saját dolgát, a program is sűrű.

Nyitott világ a teniszezőké?

Ez egy 24 órás munka. A tévében csak az látszik, hogy játszunk egy meccset, de ezt sok minden előzi meg és követi, főleg a topjátékosoknál. Nem nagyon van szabadidő. Ha meg van, akkor az ember nem akarja az energiáit kiadni, inkább begyűjtené: valaki főz, valaki könyvet olvas, valaki tévét néz, valaki playstationözik, valaki sétál a városban. Mindenkinek megvan a maga módszere. Amikor még juniorok voltunk, akkor volt idő a barátkozásra, a szabadidő kellemes eltöltésére.



Fotó: Dobos Sándor/Sport24

Te hogyan foglalod el magad a szabadidődben?

Most itt Budapesten biztos, hogy édesanyámmal és a húgommal töltök lehetőleg minél több időt. Eljöttek ide, és nagyon régen találkoztam velük. Egyébként pedig szeretek új információkat befogadni. Legyen szó bármely információról, ami egy könyvből, egy filmből, egy interjúból jöhet. Szerintem ez a legérdekesebb dolog.

Szóval a tenisz munka a számodra, vagy valaki más?

Nem munka, inkább hivatás. Szerencsés vagyok, hogy ez így van, sokan nem tudják a hivatásuk segítségével élni az életüket.

Hány ütőt sikerült összetörni a karriered során?

Lövésem sincs, de az biztos, hogy a Top 5-ben vagyok ebben a tekintetben.

Szereted az olyan eseményeket, mint a Tennis Classics?

Amikor a szezon közepén van, akkor nem. De a budapesti egy remek időzítésű gála. Nagyon szeretném, ha egyszer Lettországban is lenne hasonló torna, most kicsit azért is vagyok itt, hogy informálódjak, hogy működik. Ez hasznos lehet később, ha felmerül a lehetősége egy lett gálának.

Ha már itt tartunk, mi lesz a tenisz után? Mit szeretnél csinálni?

Élni.

A Tennis Classicsról itt írtunk hétfőn, a programot is itt ismertettük.

Névjegy: Ernests Gulbis

1988. augusztus 30-án született, Rigában. Négy testvére van.

Már 17 évesen profinak állt, első ATP-tornáján 2006-ban elődöntős volt.

Egyéni mérlege: 194 győzelem, 155 vereség.
ATP-tornagyőzelmek száma: 6 (2014-ben 2)
Összes pénzdíj: 5 millió dollár (2014-ben 1,8 millió dollár)
Legmagasabb egyéni világranglista-helyezése: 10 (2014. június 9.)
A TOP 10 elleni győzelmek száma: 16 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik