Sport

A LEN kaput nyitott a jövő magyar úszóbajnokainak

Az Európai Úszó Liga vezető testülete, a LEN Büro - magyar javaslatra - módosította a junior úszó Eb-k korosztályos megkötéseit, így elsőként a 2016-os, hódmezővásárhelyi Európa-bajnokságon az eddigi kettő helyett négy évjárat állhat rajtkőre.

A magyar szövetség (MÚSZ) szombati összefoglalója szerint erről a hétvégi LEN-kongresszuson döntöttek. A MÚSZ hónapokkal ezelőtt kezdte meg a lobbizást annak érdekében, hogy az európai szervezet vegye át a nemzetközi szövetség (FINA) junior vb-re érvényes korosztályos besorolásait az Európa-bajnokságokra is.

“A magyar javaslat most, a Garda-tó partján rendezett LEN-kongresszuson ért célt: 2016. január 1-jétől a fiúknál a 15-18 évesek (eddig 17-18), míg a lányoknál a 14-17 évesek (eddig 15-16) vehetnek részt a junior Eb-ken” – áll a MÚSZ közleményében. A 2016-os, hódmezővásárhelyi junior Eb-n debütál az új szabály.

“Ez racionális döntés, amely végre harmonizálja a FINA és a LEN szabályait – és amely számunkra azért fontos, mert így a tavaly elindított Jövő bajnokai programban részt vevő fiatalok első alkalommal egy Európa-bajnokságon, mégpedig egy hazai rendezésű eseményen szerezhetnek tapasztalatot, mielőtt a legjobbak a 2017-es budapesti junior világbajnokságon is megméretnek” – kommentálta a döntést a MÚSZ elnöke, Gyárfás Tamás. Hozzátette: fontos állomásokról van szó azon az úton, amely a 2021-es FINA-világbajnokságig vezet: “az a célunk, hogy hét év múlva a lehető legjobban felkészült csapat versenyezzen Budapesten, hazai közönség előtt”.

Az összejövetelen az is kiderült, hogy “az európai szövetség 2012 őszén megválasztott új vezetése hatékonyan kezelte az annak idején megörökölt krízishelyzetet”. Gyárfás Tamásnak a LEN gazdasági vezetőjeként elhangzott beszámolójából kitűnt, míg 2012 végén a LEN 660 ezer eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, addig 2013-ban 586 ezer eurós profittal zárt, és 2014 őszén immár négymillió euró van a LEN bankszámláin.

“Mindez többek között annak is köszönhető, hogy sikerült támogatóként az európai úszósport mellé állítani a Magyar Turizmus Zrt.-t – így a jövőben óriási fejlődési lehetőség előtt áll a kontinentális szervezet” – írta a MÚSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik