Sport

Bronzérmes a magyar sportlövő csapat

Tobai-Sike Renáta a magyar csapattal szerzett bronzérme után az egyéni döntőben az ötödik helyen végzett női légpisztolyban a granadai olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság pénteki versenynapján.

A szerdán sportpisztolyban egyéniben bronzérmes és ezzel olimpiai kvótás Tobai-Sike 388 körrel a legjobb alaperedményt érte el a mezőnyben, méghozzá komoly fölénnyel, a másodikat három körrel megelőzve. A nyolcas döntőben ugyanakkor mindez nem számított, miután minden lövő “tiszta lappal” kezdte a finálét, melyben nyolc lövés után kiesett a nyolcadik, majd két lövésenként eggyel kevesebben maradtak a lőállásokban.
    
A BHSE 36 éves lövőjének az első “rostánál” még nem kellett aggódnia, ezek után viszont folyamatosan veszélyeztetett volt, mégis egészen a 14. lövésig versenyben maradt, s végül 133,3 körös eredménnyel lett ötödik.
    
Tobai-Sike Renáta pályafutása legsikeresebb felnőtt világversenyét zárta ezzel, miután egyedüliként a vb-mezőnyből mindkét – az olimpia műsorán is szereplő – számban döntőbe jutott, s a bronzérem és az ötödik hely mellett karrierje során először olimpiai kvótát szerzett. Ráadásul – elsősorban éppen az ő kimagasló légpisztolyos alaperedményének köszönhetően – a magyar csapattal még egy dobogós helyet is begyűjtött.


 Fotó: MOB

“Nyugodt és boldog voltam a sportpisztolyos siker után, ám nem engedhettem le, úgy álltam ma be a lőállásba, hogy a csapatért jól kell lőnöm, nagyon örülök, örülünk az éremnek. Két éve Eb-n nyertünk érmet, most pedig vb-n, ez mutatja, hogy erős ez a hármas” – nyilatkozta az egyéni finálét követően Tobai-Sike, hozzátéve, hogy a légfegyveres számot kevésbé szereti, mint a 25 métereset, ezért önmagát is meglepte, hogy ennyire erős alapversenyt lőtt, mely egyéni csúcs számára világversenyen.
    
“Az az igazság, hogy a légpisztolyos döntő nehezebb számomra mint a sportpisztolyos, a fegyver csöve itt hosszabb, nehezebb kontrollálni. Őszintén szólva meglepett, hogy nem én estem ki elsőnek, mert nagyon rossznak éreztem az elejét. Nem végeztem dobogón, de minden nem jöhet be, örülök az ötödik helynek” – mondta jókedvűen a kétszeres világbajnoki bronzérmes Tobai-Sike.
    
A csapatversenyben 1140 körrel zárt a Tobai-Sike, Csonka Zsófia, Nemes Adrienn hármas, melyből Csonka 377, Nemes pedig 375 körrel vette ki a részét. A magyar trió egy körrel maradt le a második kínai és mindössze kettővel az aranyérmes szerb hármas mögött úgy, hogy az utolsó magyar lövő, Nemes Adrienn záró öt lövéséből négy kilences és egy nyolcas lett, azaz hat kört hibázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik