Sport

Juliska nénivel verte Széchy Tamás a tanítványait

Ezt állítja a legendás úszóedzőről egykori tanítványa, majd edzőtársa Széles Sándor abban a könyvben, amely hamarosan a boltokba kerül.

Hogy az uszodai közeg más, mint a többi az nyilvánvaló. Anno és most is. Az Ulpius Kiadó hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvében Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője enged szemléletes betekintést ebbe a zárt, faltól-falig világba.

Például abba, melyik edző milyen módszerekkel vette, veszi rá tanítványait a már már embertelen mennyiségű munka elvégzésére.

Állítja, Széchy Tamás, a 2004-ben elhunyt edzőfejedelem  például rendszeresen verte tanítványait. Nem is akárhogy. Juliska nénivel. Széles Sándor – akit a sport24 olvasói az év edzőjének választottak 2013 elején –  is ismerte Juliska nénit, még gyerekfejjel, Széchy tanítványaként találkozott vele.

“Az egyik társam, esküszöm, nem tudom, hogy miért, de hatalmasat kapott a hátsójára. Egy fadarabbal. Akkorát csattant, hogy a vízben is beleremegtem. Olyan csend lett az uszodában, hogy a víz hullámzását is kristálytisztán lehetett hallani.

Hát hova kerültem? Ez a híres KSI? A Központi Sport Iskola? Inkább Kínzó Sport Iskola…Az öltözőben kérdezgettem a többieket. Illetve kérdezgettem volna. Mert nem igazán voltak beszédesek. A pofonok, a verés ugyanis tabunak számított. Mindösszesen annyit sikerült kiszednem az egyik srácból, hogy jobb lesz, ha befogom a számat, teszem csendben a dolgom, máskülönben jön Juliska néni…


Széles Sándor az év edzője
Fotó: MTI

Juliska néninek hívták a Széchy székéből kioperált, hosszúkás, téglatest alakú, fél méter hosszú fadarabot. Igen, jól hallják. Ehhez a fadarabhoz nyúlt akkor, amikor úgy látta jónak. Ott, azon a szomorkás délutánon a szemem előtt látta így jónak. Ugyan „csak” a társam kapta, de engem rémisztett meg igazán vele.

„Én ilyet márpedig nem kapok!” – morogtam magamban hazafelé. Túl az első napomon, zsebemben az igazolással, meglehetősen vegyes érzésekkel rohantam anyukámhoz, hogy úgymond, élménybeszámolót tartsak.

Gyakorlatilag azonnal beköptem az edzőm. Mindent elmeséltem az anyukámnak. A pofont, az arcomba kiáltott ronda szavakat. Még Juliska nénit is…A legtöbb szülő felháborodottan hallgatná ilyen esetben a csemetét. Manapság talán autóba pattanna, és rátámadna az edzőre.

Tudják, mi volt édesanyám reakciója? Kaptam tőle is egy nagy taslit…”

Az uszodák világa anno és most. Széles Sándor más módszerekkel nevelt olimpiai és világbajnokot Gyurta Dánielből, ennek ellenére szinte biztos, hogy Darnyi Tamás és Czene Attila sem átkozza egykori mesterét, sőt, alighanem jó szívvel gondolnak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik