Sport

Kovács Ágnes „halhatatlan” lett

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót beválasztják a hírességek csarnokába.

Kovács Ágnes, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó is bekerül a vizes sportok legkiválóbbjait tömörítő nemzetközi hírességek egyesült államokbeli csarnokába; a beiktatási ünnepség június 14-én lesz a Fort Lauderdale-i Hall of Fame-ben.

“Nagyon örültem tavaly a hírnek, hogy idén nyáron én is halhatatlan leszek, és bekerülök a legnagyobb úszólegendák közé, akiknek eredményei mind inspirálóak voltak számomra pályafutásom során. Még most is felfoghatatlan számomra hogy a nagy példaképeim között mostantól én is ott leszek” – nyilatkozta az MTI-nek a jövő szombati ceremóniát megelőzően a 2000-ben Sydneyben ötkarikás aranyérmes, amellett a különböző mellúszó távokon két vb- és hét Eb-elsőséget is jegyző Kovács, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) nemzetközi igazgatóságának tagja, kommunikációs vezetője.


Fotó: MTI

Elmondta, hogy az elmúlt fél évben több tucat e-mailt váltott a szervezőkkel, akik sok mindent kértek, hogy küldjön magáról.

“Számos képet, újságcikket, részletes leírást vártak az eredményeimről és az életutamról. Az egész olyan volt számomra mint egy időutazás. Az emlékek felelevenedése közben az elmúlt hónapokban nagyon sokszor álmodtam az úszással. Így arról, hogy még mindig versenyzek, és éppen edzésen vagy versenyen vagyok” – mesélte Kovács Ágnes, aki 13 évig volt a magyar válogatott tagja.

“Nagyon örülök neki, hogy pályafutásomat ezzel a magas rangú nemzetközi elismeréssel koronázhatom meg” – hangsúlyozta.

A hírességek csarnoka (hivatalosan ISHOF, International Swimming Hall of Fame) immár a jubileumi, 50. beiktatási ünnepségét tartja. Most 14 sportembert avatnak, s Kovács Ágnes mellett az utóbbi években a tengerentúlon dolgozó, úszóedző  Nagy József is ezúttal kerül be a Hall of Fame-be, amelynek – besorolásuk szerint “halhatatlan” – tagjai között kettejükkel együtt már 36 magyar van.

Az úszás, a vízilabda, a szinkronúszás, a műugrás és a hosszútávúszás, továbbá a média egyetemes kiválóságait magába foglaló ISHOF-ba, amely 1964 óta működik Fort Lauderdale-ben, a magyarok közül legutóbb, 2012-ben éppen Kovács egykori mesterét, Kiss Lászlót, az úszóválogatott jelenlegi szövetségi kapitányát, és Szabó Józsefet, a 200 méteres mellúszás szöuli ötkarikás aranyérmesét, világ- és Európa-bajnokot iktatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik