Sport

Rosszul lett Klein Dávid segítője

Az Index információi szerintTörök Edinát, az expedíció alaptábori vezetőjét le kellett vinni 1000 méterrel lejjebb.

Klein Dávid a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készül, a veszélyes terepnek pedig április elején vágott neki a magyar hegymászó.

Április 15-én el is érte az alaptábort, most viszont problémák adódtak, hiszen azóta Török Edina állapota egyre rosszabbodott. Az expedícióvezetőt ezért 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani.

Fotó: MTI

„Klein Dávid partnere az előző két napban semmi jelét nem mutatta,hogy szervezete adaptálódna a magaslati körülményekhez, étvágytalan volt és ödéma jelei mutatkoztak rajta. Mára virradóra állapota rosszabbodott. Jelenleg úton van Tingribe, amely az 5200 méter magasan fekvő alaptábor alatt ezer méterrel található, egy dzsippel pedig oxigént és dexametazon injekciót vittek utána. Török helyi idő szerint délelőtt 11 óra óta a néhány száz méterrel az alaptábor alatt található Rongbuk hotelben tartózkodott, ahová saját lábán gyalogolt el, de Klein és Mingma szirdár, az expedíció egyik vezetője úgy döntöttek, hogy azonnal még lejjebb kell vinni. Klein szintén elhagyta az alaptábort, partnerével bizonytalan ideig ő is Tingribe távozott” – írja az Index.

Arról, hogy mi lesz ezt követően a pontos menetrend, Klein mikor folytatja az expedíciót, még nincs információ, de az előzetes tervek szerint április 20-án indulna tovább a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborba.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint egyik utastársuk már 3700 méterről visszafordult, amikor a magashegyi betegség első tüneteit, például a nehézlégzést észlelte magán.

A csapattagok legtöbbjének 4200 méteren jelentkeztek az első komolyabb tünetei: fejfájás, fáradékonyság, emelkedő pulzus, egyeseknél gyomorpanaszok. Mindezek párosulnak a kialvatlansággal, mert a tünetek miatt szinte senki sem tudja végigaludni az éjszakákat.

Az 5200 méteren lévő alaptáborban azzal kellett szembesülniük, hogy a legalapvetőbb mozdulataik is végtelenül lelassultak, rendkívül fárasztóvá váltak, például már a reggeli pirítós elfogyasztása után is pihenni kellett egy kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik