Sport

Meghalt Karl Erik Böhn

karl erik böhn (karl erik böhn, )
karl erik böhn (karl erik böhn, )

A volt szövetségi kapitány 48 évet élt.

Vasárnap hajnalban elhunyt Karl Erik Böhn. A magyar női kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya egy éve küzdött a leukémiával, kemoterápiás kezeléseket kapott, csontvelő-átültetésen esett át. December végén tudta meg, hogy betegsége gyógyíthatatlan.

Karl Erik Böhn 1965. február 14-én született. Játékosként 126-szor szerepelt hazája válogatottjában. Visszavonulását követően edzőként dolgozott, először mint a norvég férfiválogatott másodedzője. Később a Drammen férfi- és a Larvik női csapatát irányította, utóbbival ötszörös bajnok, KEK-győztes.

Akkori élettársa, Heidi Löke győri átigazolása miatt menesztették, és ezt követően lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya 2011-ben – ő volt az első külföldi szakvezető a magyar válogatott élén. Egy fél szezon erejéig a Győr vezetőedzőjeként is dolgozott, és a klubbal Bajnokok Ligája-döntős, valamint magyar bajnok volt 2012-ben.

2012-ben Eb-bronzig vezette a magyar női kézilabda-válogatottat. Szerződése is a 2016-os riói olimpiáig szólt.


Fotó: MKSZ

Egy ideig – a csontvelő-átültetés után – úgy tűnt, hogy megnyerheti a csatát a betegséggel szemben, de 2013 decemberében közölték vele az orvosok, hogy betegsége nem gyógyítható.

“Azt tanultuk, hogy a boldogságot és az örömöt kell keresni az életben, míg a fájdalom és a nehézségek negatív dolgok. Szerintem ez nem így van, mindkettőt meg kell tapasztalnunk. Biztosan mondhatom, hogy az elmúlt évem tele volt kihívásokkal, fájdalommal és nehézséggel, különösen, amikor karácsony előtt megkaptam a halálos ítéletemet. De január 3-án úgy éreztem, most vagyok a legboldogabb és a legharmonikusabb. Nehéz elmagyarázni, hogy mi okozta ezt, de az átélt dolgok segítettek, hogy pozitívan viszonyuljak az élethez, és ne vegyek semmit túl komolyan. Mindannyian tudjuk, hogy egyszer meghalunk” – írta magyarországi barátainak, ismerőseinek küldött utolsó levelében Karl Erik Böhn.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. Mint mondta: a szövetségi kapitányát veszítette el a válogatott.

“Nagyon nehéz megszólalnom, még akkor is, ha az utóbbi hetekben sajnos tudtuk, hogy elkerülhetetlenül közeledik a vég. Az egész magyar kézilabda-társadalom hálás KEB-nek azért a fáradhatatlan és eredményes munkáért, amit a magyar női kézilabda-válogatott élén végzett” – mondta Vetési Iván, aki jelezte azt is: Böhnt a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

Hajdu János, aki Karl Erik Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot azt mondta: mindenki bízott Böhn felgyógyulásában, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot – tette hozzá Hajdu János.

Megemlékezés

A szövetség gyertyagyújtással emlékezik az elhunyt kapitányra vasárnap 17 órától a Magyar Sport Háza Dózsa György úti bejáratánál.

Böhnre Győrben – volt csapatánál -, a Magvassy Csarnoknál is gyertyagyújtással emlékeznek vasárnap 18 órától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik