Sport

Pat Rafter: Nadal a legjobb teniszező

patrick rafter (patrick rafter, pat rafter, )
patrick rafter (patrick rafter, pat rafter, )

Az ausztrálok korábbi klasszis teniszezője is részt vesz a 6. Tennis Classics keddi gáláján. 1995 után visszatért Magyarországra a US Open kétszeres bajnoka.

1995. szeptember 22. és 24. között a magyar Davis-kupa válogatott (Krocskó Józseffel, Köves Gáborral, Noszály Sándorral és Markovits Lászlóval) 3-2-re megverte a Mark Philippousis, Mark Woodforde és Ted Woodbridge alkotta ausztrál válogatottat, ezzel feljutott a Világcsoportba – az auszik először estek ki onnan!

Itt volt az ausztrálokkal a későbbi világelső Patrick Rafter is, de őt a kapitány végül nem nevezte, merthogy – hivatalosan – a Kisstadion borítása nem kedvezett volna neki. A siker máig a magyar férfitenisz legnagyobb győzelmei közé tehető.


Patrick Rafter, a teniszvilág egyik legsportszerűbb játékosa volt
Fotó: Sport24/Dobos Sándor

Pat Rafter most ismét Budapesten van, és most egészen biztosan játszani fog, a Tennis Classics gálán Mats Wilanderrel csap össze kedden este.

Könnyű visszaemlékezni arra a magyarországi látogatásra?

Próbálok. Az biztos, hogy nem itt laktunk, ahol most, azt hiszem, Budán szálltunk meg.

Meglepetés volt a vereség, ebben egyetérthetünk.

Talán meglepetés, talán nem. Egyáltalán nem játszottunk jól, és a magyaroknál remek játékosok bizonyítottak. Egyébként is, ez egy nagy esemény volt itt. Arra emlékszem, hogy szeptemberben volt a mérkőzés, és nagyon hideg volt. Már akkor is feltűnt, hogy milyen szép épületek vannak a városban, és nagyon izgatottan vártam a feleségemmel és a gyerekeimmel, hogy most jobban körülnézzek.

Most lesz rá idő.

Igen. Amikor az ember meccset játszik, mondjuk a Davis-kupában, csak két helyszínre koncentrál. A pályára és a hotelre. Most ez másként lesz, kedden megpróbálunk egy nagy sétát tenni, és a helyi ételekbe is belekóstolni.

Kedveli az ilyen eseményeket, mint a Tennis Classics?

Igen. Abban persze egyedülálló, hogy egyetlen estéről van szó. Élvezem a játékot ilyenkor, de emellett fontos, hogy arra az időre a koncentráció is meglegyen. Egyszerre kell szórakoztatni, és keményen játszani. Az eredmény persze nem fontos, ha a versenyekre jártunk, állandóan idegesek voltunk emiatt. Most ez nem fordulhat elő.

Az ausztrál Davis Kupa-válogatott kapitánya 2010 óta. Milyennek látja az esélyeket a következő évre?

Az pozitívum, hogy hat év után újra a Világcsoportba kerültünk a lengyelek legyőzésével. Viszont megkaptuk a franciákat, ráadásul Franciaországban rendezik a párharcot. Nagyon nehéz lesz.

Az ausztrál embereknek van egy sajátos életfelfogása: szeretik élvezni az életet, bohém, alapvetően laza az életszemlélet. Egyetért ezzel?

Igen, ez volt a helyzet a legutóbbi időkig, de mára sok minden megváltozott. Kozmopolita lett az ország, és egyre nagyobb mértékben van jelen a stressz a mindennapokban. A világ egyre kisebb, nincsenek távolságok, és az internet is beszűkítette a világot. A nagyvárosok olyanok, mint bárhol máshol, sok millió ember él együtt, nagy nyomás alatt. Ausztrália ráadásul egy drága ország, és ez kétségbe ejtő. De kétségtelen, hogy nagy a szabadság vidéken, a tengerpart gyönyörű, az életstílus rajtunk is múlik. Magam is olykor elmegyek horgászni, kikapcsolok, és aztán kifogom a vacsorát, ahelyett, hogy a könnyebb utat válasszam.

Mi a helyzet az ausztrál sporttal? Fejlődik?

Igen, de megvannak a hagyományos sportágak, mint a rögbi, a krikett. A tenisz is magas szinte zajlik, és az olimpiai sportágakba is befektetnek. Ausztrália nagyon komolyan veszi a sportot. A tenisz ráadásul egyértelműen fejlődik, növekszik a gyerekek létszáma is, és ez az elmúlt 6-7 évhez képest nagy változás. Azt gondolom, tíz éven belül több éljátékosunk is lesz.

Ha már éljátékosok, mit gondol, ki most a világ legjobbja?

Rafael Nadal. És persze Novak Djokovic.

Elég gyorsan rávágta Nadal nevét.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Ez ilyen egyszerű, meg kell nézni a világranglistát. A számok és a világranglista sohasem hazudnak. Nadal és Djokovic mindenkinél jobb.

Ha most lenne topon, mire menne?

Nem lennék boldog, ha most kellene játszanom. Nagyon erős a mezőny, nem feledkezhetünk meg Roger Federerről sem. Persze a tenisz sokat változott, mióta abbahagytam. Ezt majd kedden este láthatjuk is. Fantasztikusnak ígérkezik a gála, alig várom.

Patrick Rafter

1972. december 28-án született Mount Isában, Ausztráliában.

Profi karrierjének kezdete: 1991
Legjobb egyéni világranglista-helyezése: 1
Legjobb páros világranglista-helyezése: 6
Egyéni tornagyőzelmeinek száma: 11
Összes pénzdíj: 11 millió dollár
Legjobb eredményei: kétszeres US Open-győztes (1997, 1998), párosban Australian Open-győztes (1999), kétszeres döntős Wimbledonban, Davis Kupa-döntős

Négyszer kapta meg a legsportszerűbb teniszezőnek járó Stefan Edberg-díjat.

2001-ben a szabadkártyával induló (!) Goran Ivaniseviccsel játszott döntőt Wimbledonban. Jelenleg az ausztrál válogatott kapitánya.

Videó – az Ivanisevic elleni őrült 2001-es döntő végjátéka:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik