Sport

Nem indul a Dakaron a magyar duó

Szalay Balázs és Bunkoczi László (Szalay Balázs és Bunkoczi László)
Szalay Balázs és Bunkoczi László (Szalay Balázs és Bunkoczi László)

A Dakar-rali helyett a december 29-én kezdődő és január 11-ig tartó Africa Eco Race elnevezésű viadalon versenyez jövőre először a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.

Az Opel Dakar Team hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a duó 2004 óta szerepel Opellel a különböző tereprali-viadalokon, azaz ennek az együttműködésnek éppen jövőre lesz a 10 éves jubileuma.

“A közös pályafutásunk Afrikában indult, s bár a dél-amerikai Dakarokon mindig jól éreztük magunkat, minden verseny után megbeszéltük, hogy vissza kellene térnünk Afrikába” – mondta Szalay, aki Bunkoczival együtt hét Dakaron indult el, s ezek mindegyikén célba is ért.

Németh Ottó, az Opel Dakar Team csapatfőnöke beszél a csapat sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI

Az Africa Eco Race a Dakar korábbi útvonalán halad, azaz a mezőny Marokkón és Mauritánián keresztül érkezik meg Szenegálba, a Rózsaszín-tó partján kijelölt célba.

A kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser, az Africa Eco Race főszervezője a sajtótájékoztatón azt mondta, bár az indulóknak mostohább körülmények között kell helytállniuk, mint a Dakaron, a résztvevők biztonságára nagy hangsúlyt fektetnek.

“Három helikopter áll majd rendelkezésre, s mindegyikben helyet kap egy orvosi stáb” – közölte a francia versenyző, s hozzátette, a résztvevők a szállodák helyett táborokban éjszakáznak majd a szabad ég alatt, ezért – ahogyan fogalmazott – a viadal “túlmutat a navigáción”.

Szalayék elsődleges célja befejezni a versenyt, de reménykednek a minél jobb helyezésben.

“A kihívás, a pályák, a kietlen tájak miatt nyilván nehéz versenyre számítunk, az esélyeink azonban jók arra, hogy az élmezőnyben végezzünk” – nyilatkozta a pilóta.

Az Africa Eco Race-en az autósoknak, motorosoknak és kamionosoknak 11 szakaszt, körülbelül 7000 kilométert kell majd teljesíteniük, az útvonal kijelölése azonban még folyamatban van. Schlesser azt mondta, nagyjából két hét múlva készül el a végleges menetrend, illetve addigra állapodnak meg a televíziós közvetítésekről is.

Szalayékon kívül magyar részről a saját kategóriájában 2010-ben győztes kamionos, Kovács Miklós áll még rajthoz Scaniával az Africa Eco Race-en, navigátora Czeglédi Péter, segítőjük Ács László lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik