Sport

Lavina sodorta el a magyar hegymászókat

lavina (lavina)
lavina (lavina)

Október 14-én délután a magyar Ama Dablam expedíció tagjait 5200 méter magasságban maga alá temette egy lavina.

A csapatnak, Szlankó Zoltánnak, Demény Gábornak és Horváth Csabának sikerült magukat kiásni és majdnem mindenkit kimenteni. Az este beálltával illetve végkimerültségükben a keresést fel kellett adniuk, így sajnos a hó alatt maradt három ember: Paldet, a szakácsuk, Ram egy fiatal teherhordó valamint a szálláshely üzemeltetője – írta a 4bakancs.com.

Két, a hegyen töltött éjszaka után helikopter hozta le őket Luklába majd Katmanduba. Most már mindhárman jól vannak, kisebb sérüléseket szenvedtek csupán, a felszerelésük viszont teljes egészében megsemmisült.

Az expedíciót nem folytatják, hazatérnek Budapestre.

“Reggelre a hó mennyiség elérte az 1 métert. 24 órája havazott, és eszébe nem jutott abbahagyni. Délelőtt eljutottunk abba a helyzetbe, hogy muszáj volt értékelni a helyzetünket, mert a havazás változatlan intenzitással tartott. Ekkora hóban esélyünk sem volt messzebbre mozdulni a háztól, nem hogy lejutni onnan vissza, vagy tovább a hágó felé. Csapdába kerültünk” – írta Szlankó Zoltán, az expedíció vezetője beszámolójában, majd a következő sorokban elmesélte, miként élte meg a lavinát.

Tragédia lett a vége, szerencse a szerencsételnségben, hogy nincsenek magyar áldozatok
Fotó: AFP

“Délután 1 es két óra között hallottam meg a tompa dörrenést a fejünk felett, mire azonnal elkiáltottam magam es talán 2 lépest sikerült megtennem, mire a házat megsemmisítette a lezúduló hó. Nagy szerencsémre az összeomló köveknek nem maradtam alatta, így a kb. 30 – 40 cm hó alól gyorsan ki tudtam jönni. Az első eufória után, hogy kint vagyok, már nem voltak túl szép gondolataim, egyedül voltam.”

Szerencsére később előkerült két magyar társa, de többen elvesztek.

“Több órája ástunk már, kezdtünk erőnk végére érni, a folyamatos hóesésben teljesen átáztunk. Semmilyen folyadék nem volt nálunk, kiszáradtunk, köhögési rohamokat kaptunk. Sötétedett. Közben 3 sherpa élükön Nawanggal visszajöttek segíteni, de inkább csak néztek. Még nem fogtak fel, hogy mi történt. Nawang, egy fél óra múlva megkért bennünket, hogy már úgysem tálalunk élő embert, hagyjuk abba a keresést” – abba is hagyták, három ember pedig életét vesztette.

Nem volt könnyű az ezt követő éjszaka sem a hegyekben Zoltán elmondása szerint, hisz nagyon féltek: “A környező hegyekről hallottuk folyamatosan a lavinák morajlását. Borzasztó éjszakának néztünk elébe, csak az tartotta bennünk a lelket, hogy másnap talán levisznek bennünket. Éjjel ülve virrasztottam, fülelve, mikor jön a második lavina. A rossz látási viszonyok miatt továbbra sem tudtuk, mi van a fejünk felett, milyenek a hegyek körülöttünk. Tehetetlen félelemben voltunk.”

A  TELJES BESZÁMOLÓT IDE KATTINTVA OLVASHATOD!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik