Sport

A Margitszigetről hódítanák meg Európát

karizma (karizma)
karizma (karizma)

Már több mint egy éve áll a karizmapálya a Palatinus strandon, sokan játsszák is a speciális „fallabdát", de most beszéltek róla bővebben a játék magyarországi „helytartói". Szeptemberben is bárki kipróbálhatja.

Hivatalosan is bemutatkozott egy eddig hazánkban ismeretlen sportág. Az új játék neve karizma, egészen pontosan „fronton universal carisma”. Az egyik legnépszerűbb mexikói fallabda játékról van szó, amely csak néhány, de jelentős pontban különbözik a squashtól.


Mindenki kipróbálhatja a Palatinuson
Fotó: Sport24

Egyrészt üvegpályáról van szó, ilyen áll a Palatinus strandon is, rögtön kettő. A játék alapja a baszk eredetű labdajáték, a fronton. Mexikóban hatalmas a népszerűsége a játéknak, az első üvegpályákkal rendelkező klub 1998-ban alakult, később egyre több tengerparti üdülőhelyen és sportközpontban állítottak pályát, amelyet más sportágak képviselői is előszeretettel használnak. A helyi bajnokságokat az egyik televíziós csatorna közvetíti.

A Mexikói Karizma Szövetség Magyarországot választotta első európai színhelyéül, innen próbálja a játékot megismertetni és megszerettetni Európával, el akarnak jutni egészen a baszkföldi Bilbaóig, a fronton szülőhazájáig. A sportág alapítója, Tonatiúh de la Parra Vargas is bemutatót tartott kedden, a Palatinus strandon.


Pálya Mexikóban
Fotó: Karizma Klub Palatinus


Pálya Budapesten
Fotó: Karizma Klub Palatinus

A mexikói szervezet saját költségén építette fel a két margitszigeti, üvegkristályból álló pályát. Egész nyáron használták az érdeklődők, és mivel villanyvilágítással is rendelkezik a pálya, esténként egészen sajátos hangulatú meccseket is rendeztek.

Az első magyar Karizma Bajnokságot szeptemberben rendezik, és bárki kipróbálhatja a játékot a Palatinuson, díjmentesen, október végéig képzett edzők segítségével.

A Karizma Klub Palatinus egyik alapítója, és fő koordinátora, elkötelezett zászlóvivője egyébként a mexikói származású, de régóta Magyarországon élő táncművész-koreográfus Daniela Hernandez, akit a televízióból is jól ismerhetünk gasztronómiai és táncos műsorok okán.

Kipróbáltuk a játékot, valóban egyszerű, élvezetes, lendületes, és ha befogadó baráti társaságban játsszuk, kiváló szabadidős programot fedezhetünk fel benne.

A karizma szabályai

A játékot szimpla vagy dupla pályán lehet játszani két vagy négy játékosnak. A játékosokat a falak elölről, bal oldalról és hátulról veszik körül, a jobb oldalon nincs fal – ez a legfőbb különbség a fallabdához képest.

A játékosok az előttük álló falra szerválnak, oda is kell visszaütni a labdát (adogatásnál a falon 72 centi magasságban rajzolt vonal fölé kell ütni a gumilabdát). Két vonal található a padlófelületen, azok közé kell visszapattannia a labdának a szerva után.

Ha az oldalsó vagy a hátsó falra pattan vissza a labda a főfalról, csak a levegőben lehet visszaütni azt.

A játék öt szettből áll, az elsőt 15 pontig játsszák, a többit 11 pontig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik