Sport

Nagyapja emlékéért küzd a magyar úszónő

szilágyi liliána (szilágyi liliána)
szilágyi liliána (szilágyi liliána)
A 16 éves Szilágyi Liliána aranyéremmel szeretne hazautazni a dubaji junior világbajnokságról Gyarmati Dezső tiszteletére.

Az ifjúsági Európa-bajnok sportolónő egy ezüstérmet ugyan már szerzett a vb-n – ezzel a magyar úszósport első junior világbajnoki érmét gyűjtötte be -, mégsem elégedett teljesen. A neves vízilabdázó unokája 200 méter pillangón lett második, de 50 és 100 méteren is indul még – olvasható a blikk.hu-n.

„Megfogadtam, hogy a nagypapámnak viszek egy aranyérmet, mert ez méltó az emlékéhez. Ha százon, ha ötvenen, de megszerzem!” – mondta Szilágyi Liliána a Magyar Úszószövetség honlapján a 200 pillangó után.

Nemes gesztus a mindössze 16 éves úszótól
Fotó: MTI

Szilágyi a tavalyi londoni olimpián is részt vett, ő volt a magyar küldöttség legfiatalabb tagja. Nagypapája, Gyarmati Dezső a háromszoros olimpiai és kétszeres Európa-bajnok volt, s kiérdemelte a Nemzet Sportolója címet.

Gyarmati augusztus 18-án, 86. életévében hunyt el. Két nappal halálát követően a magyar női junior vízilabda-válogatott magabiztos győzelemmel adózott neki a Görögországban zajló világbajnokságon. Szeptember 4-én, a Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra a magyar legendát, aki mindig kiemelt figyelemmel kísérte unokája teljesítményét.

„Büszke vagyok Liliánára, ő egy nagyon tehetséges sportoló. Az úszásban nehéz a csúcsra jutni, ezért is tartom nagy eredménynek, hogy kijutott az olimpiára. Kívánom a kisunokámnak, hogy legyen sikeres” – nyilatkozott a tavalyi londoni olimpia előtt a blikk.hu-nak Gyarmati.

A teljes cikk ide kattintva elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik