Sport

Szteroidozott Tyson Gay!

tyson gay (tyson gay)
tyson gay (tyson gay)

A világ idei legjobb 100-as síkfutó eredményével rendelkező amerikai sprinter, Tyson Gay két doppingellenőrzésen is fennakadt idén, s a mintáiban szteroidot találtak.

A BBC arról számolt be a honlapján, hogy megszerezte az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) által Gaynek július 23-án küldött levél kivonatát. Ebben arról értesítették a vágtázót, hogy a júniusi amerikai válogatón adott mintájának szénizotópos vizsgálata során egy nem a szervezete által termelt szteroid nyomaira bukkantak.

Az USADA hivatalosan nem reagált, Gay ügyének vizsgálata pedig továbbra is folyik. Az ügynökség azt ugyanakkor elismerte, hogy az atléta legalább két vizsgálaton fennakadt.

Nagy hibát vetett Gay (jobbra)
Fotó: AFP

Gayről július 14-én derült ki, hogy májusban egy versenyen kívül levett mintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult.

A háromszoros világbajnok, amerikai csúcstartó (9.69 mp) sprinter ezt követően rögtön jelezte, hogy visszalép a moszkvai világbajnokságtól. Részleteket nem közölt, csupán annyit, hogy “olyan emberben bízott meg, akiben nem lett volna szabad, mert becsapta őt”, a hibáját viszont elismerte.

A 2007-es oszakai világbajnokságon az amerikai vágtázó 100-on, 200-on és a 4×100-as váltóval is győzni tudott, ám ezt követően szinte állandóan sérülésekkel bajlódott.

Éveken át húzódó csípőproblémáját végül egy műtét oldotta meg, ám a 2011-es vb-t ki kellett hagynia, a tavalyi olimpián pedig negyedik lett 100-on, 200-on nem indult. Öt év után az idei volt az első év, amikor – állítása szerint – problémamentesen tudott készülni, s így már nem csupán 100-on, hanem hosszú idő után először 200-on is rajtolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik