Sport

A vb-arannyal magasra tette a lécet a pólóválogatott

decker ádám, decker attila (decker ádám, decker attila, )
decker ádám, decker attila (decker ádám, decker attila, )

Világbajnok lett a férfi-vízilabdaválogatott Barcelonában. Aranymorzsák.

Alig volt vége a magyar-montenegrói vízilabdadöntőnek, valamint a közös fürdésnek a barcelonai Picornell-uszodában, a világbajnok magyar játékosok az öltözőbe siettek, hogy „összeszedjék magukat” az eredményhirdetésre.

„Fél, háromnegyed éve összeállt egy csapat, és ez elég ahhoz, hogy világbajnokká alakuljunk. Ez páratlan” – mondta Vámos Márton útközben, és valóban az.

Nagy Viktor, Decker Attila, Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Vámos Márton, Madaras Norbert, Bátori Bence. Ez a tizenhárom srác, valamint Benedek Tibor szövetségi kapitány, Gergely István csapatvezető, Dabrowski Norbert másodedző és a válogatott teljes stábja kisebbfajta csodát tett.

És ami a magyar drukkerek számára oly édes: kellő vagánysággal tette ezt, különösen a világbajnokság második szakaszában.


Decker Ádám és Decker Attila
Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

2003 után lett ismét világbajnok a magyar férfiválogatott, harmadszor a sportág történetében. Az ínyenceknek további különlegesség, hogy a magyar vízilabdasportban eddig csupán a hölgyek között két aranyat szerző Stieber Mercédesz mondhatta el magáról azt, hogy kétszeres világbajnok. Most már ugyanezt mondhatja el Madaras Norbert is.

„Szívvel és lélekkel bármit el lehet érni a világon, a világ tetejére lehet jutni. Az a munka, amit Tibi irányításával ebbe belefektettünk, már az elején is úgy gondoltam, hogy elég lehet erre ezen a vb-n. Elég is volt. A szív diadala volt. Az a jó, ha magasra tesszük a lécet, ezért vagyunk sportemberek” – mondta később Decker Attila, aki az ausztrálok ellen védett a magyar csapatban, és az ott bemutatott bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy a csapat továbbjusson a csoportból.

„A magyar vízilabda továbbra is, pontosabban újra az élvonalban van. A hit, az alázat, a szeretet, ezek a receptjei annak, hogy valaki ezt el tudja érni. Nagyon boldog vagyok, és nem vagyok meglepve, hogy miénk lett az aranyérem, mert ez érett a csapatnak. Régen nyert a magyar válogatott bármit is, úgyhogy alighanem mindenki el fogja tudni engedni magát éjjel, holnap meg lesz egy izgalmas napunk” – világított rá az éjszaka fülledtségére Gór-Nagy Miklós.

Benedek Tibor szövetségi kapitány így beszélt érzéseiről a meccs után nem sokkal:

„Azért nyertük meg a világbajnokságot, mert meg akartuk nyerni, és hittünk benne, hogy megnyerhetjük. Ez egy új csapat, sok új játékossal, ez az első éve. Lehet, hogy épp ezért könnyebb ilyenkor eredményt elérni, minden új, minden eredeti és őszinte. És minden szívből jön.”


Benedek Tibor a csúcsra ért
Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

Az eredményhirdetés után a srácok igyekeztek a buszhoz, amely a szállodához szállította őket. Decker Ádámot csíptük el, éppen sms-t írt:

Kinek ment az sms?

A feleségemnek.

Mit írtál neki?

Azt, hogy nagyon szeretem. És köszönöm neki azt a 8-10 évet, amit mellettem ő is rászánt a vízilabdára.

Nagyon nehéz egy pólós feleség élete?

Nagyon. Évről évre máshol játszom, neki is várost kell váltania, ott hagyja a barátait, nem tud elhelyezkedni, mert mindig más városban él. Sok lemondással jár. A vb-felkészülés előtt beköltöztem egy budapesti hotelbe, hogy ne kelljen ingáznom. Nem is látott.

Most viszont édes időszak következik.

Három hét, ami csak kettőnkről fog szólni. Aztán meg kezdődik Szegeden az alapozás.

A vb előtt elhitted, hogy az aranyért mehetünk?

A vb előtt el, de én novemberben kerültem be a válogatottba. Azelőtt a strandvízilabda-bajnokság döntőjében játszottam. Nagyon messze volt tőlem a válogatottság. Aztán Tibi lett a kapitány, azóta vagyok válogatott. Mikor elkezdtük a felkészülést, és láttam a többieken azt az iszonyatos elszántságot, ami jellemzi a társaságot, és hogy Tibi mennyire profin felépíti az egészet, nekem nem volt kérdés, hogy döntőt fogunk játszani. Most meg majd mindenki feni ránk a fogát.

„Naná, hogy megyek” – mondta kérdésünkre Bedő Krisztián. A csapat centere nem utazott volna Barcelonába, ha Kis Gábor nem mondja vissza a válogatottságot sérülése miatt. Bedő készült volna tovább az augusztusi junior világbajnokságra, amit Szombathelyen rendeznek. „Kaptam most két nap pihenőt Horkai Györgytől, aztán mondta, hogy legyek ott szerdán. Ott leszek, megyek én, ahová kell” – viccelődött a center.

A magyar válogatott vasárnap este érkezik haza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Madaras Norbert hosszabb értékelését ITT, Kemény Dénes reakcióját ITT lehet elolvasni.

Eredmény – férfi-vízilabdavilágbajnokság, döntő:

Magyarország-Montenegró 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2)
Gólszerzők: Szivós, Hárai 2-2, Varga Dénes, Varga Dániel, Vámos, Hosnyánszky, illetve Ivovic 3, Petrovic, Darko Brguljan, Crousillat, Klikovak

A világbajnokság végeredménye:

1.Magyarország (Nagy Viktor, Decker Attila, Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Vámos Márton, Madaras Norbert, Bátori Bence. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor)
2.Montenegró
3. Horvátország

Az All Star csapat tagjai: Nagy Viktor (magyar) – Dusko Petljovic (szerb), Pietro Figlioli (olasz), Aleksander Ivovic (montenegrói), Mladan Janovic (montenegrói), Sandro Sukno (horvát), Varga Dénes (magyar)

A torna legjobb kapusa: Nagy Viktor
A torna gólkirálya: Sandro Sukno és Alexander Ivovic 20 góllal
A torna legjobb játékosa: Varga Dénes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik