Sport

Hosszú Katinka vb-bronzérmes, Gyurta első helyen döntős

hosszú katinka (hosszú katinka)
hosszú katinka (hosszú katinka)

A 200 méteres női pillangóúszás döntőjében két magyar érdekelt volt: a bajai lány harmadik lett, Jakabos Zsuzsanna bejött az 5. helyre.


Hosszú Katinka
Fotó: MTI

Mind Hosszú Katinka, mind Jakabos Zsuzsanna bejutott a szám döntőjébe, és már csak ezért is pokoli erős mezőny alakult ki a csütörtök esti döntőre.

Ott volt a döntőben a hazaiak sztárja, a spanyol Belmonte Garcia, az amerikai Camille Adams, két kínai, egy japán és még egy spanyol úszó.

A bivalyerős mezőnyben Hosszú a hármas, Jakabos a hetes pályán úszott. 50-nél épp ebben a pozícióban álltak. 100 méternél Hosszú a harmadik helyen, Jakabos a 6-on fordult, 150-nél pedig még mindig, de már nagyon közelített Hosszú. Elképesztő hangzavarban folyt az utolsó hossz: a kínai megverte Belmonte Garciát, Hosszú bejött a harmadik helyre. Jakabos Zsuzsa 5. lett.

“Igazából mindent kiadtam magamból. Ilyenkor jó lenne azt mondani, hogy szebb érem is lehetett volna, de most ezzel nagyon elégedett vagyok. Az utolsó pár méteren már azt hittem, nem megyek sehová, mintha megálltam volna. Nagyon örültem, mikor megérintettem a falat. Nagyon erős mezőny volt, nagyon örülök” – mondta Katinka, majd kérdésünkre, miszerint a hangrobbanás segítette vagy hátráltatta, ezt mondta:

“Most nem hallottam semmit, 200 vegyesen igen, akkor azt hittem, hogy nekem szurkolnak, de aztán rájöttem, hogy Belmontének” – mondta Katinka a döntő után, bizonyítván, hogy a jókedve tényleg határtalan.

A versenyszám előtt rendezték egyébként meg a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjét: az orosz Morozov 50-nél még világcsúcson belül fordult, de a végén csak 5. lett. A győztes az ausztrál James Magnussen lett Ausztráliából, mögötte a két amerikai, Feigen és Adrian végzett.

Következett aztán Gyurta Dániel, aki a 200 méteres mellúszás aktuális világbajnoka. A futamot rendkívül elegánsan nyerte, és az első idővel jutott a holnapi döntőbe, ráadásul egyik nagy riválisa, az amerikai Cordes kiesett!

A 200 méteres hátúszásban két magyar volt érdekelt a középfutamokban: Bernek Péter és Balog Gábor. Előbbi a 4., utóbbi az 5. helyen ért célba. Bernek ezzel a 8. helyen kvalifikálta magát a döntőbe, Balog a 9. helyen épp kicsúszott a fináléból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik